Peking osudio američko obaranje kineskog balona

0

Peking je osudio američku odluku da obori kineski balon koji je više dana letio iznad SAD, optužujući Vašington da reaguje na jasno prekomjeran način i da „ozbiljno narušava međunarodnu praksu“.

„Kina izražava snažno nezadovoljstvo i proteste zbog američke upotrebe sile“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da „zadržava pravo“ da uzvrati.

Američki borbeni avion oborio je kineski balon koji je nekoliko dana letio iznad SAD i čije prisustvo predstavlja „neprihvatljivo kršenje“ američkog suvereniteta, izjavio je sinoć američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin).

Ostin je naveo da je balon oboren iznad američke savezne države Južne Karoline, po naređenju predsednika SAD Džozefa Bajdena, i dodao da će za Bajdena uvek biti „bezbednost Amerikanaca prioritet“.

Bajden je čestitao pilotima što su „uspješno sproveli“ tu delikatnu operaciju. On je rekao da je još u srijedu dao naređenje da se što je prije moguće obori balon, ali da je Pentagon želio da čeka sigurnije mjesto da se to uradi da bi se izbjegla svaka moguća šteta na tlu prilikom mogućeg pada djelova balona.

Taj slučaj je izazvao povišene tenzije između Vašingtona i Pekinga.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken u petak je otkazao posjetu Pekingu koja je trebalo da smiri odnose sa Kinom.

Peking je poslije oklijevanja priznao da je balon kineski, ali dao uvjeravanja da on sakuplja meteorološke podatke.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova navelo je danas da je „jasno tražilo od SAD da upravljaju situacijom korektno, mirno, profesionalno i uzdržano“.

„Peking će odlučno čuvati legitimna prava i interese firmi pogođenih“ tim incidentom, dodalo je ministarstvo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.