Pavićević: Milo se više ništa ne pita u Crnoj Gori

0

Smanjenje društvenih podjela, stvaranje nove generacije uticajnih političara i pad rejtinga Demokratske partije socijalista (DPS) obilježilo je proteklih godinu od predsjedničkih izbora, izjavio je za TV Adria politikolog Vladimir Pavićević.

Od drugog aprila prošle godine, kada je sadašnji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odnio ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim izborima, i tako okončao 30-godišnju vladavinu Mila Đukanovića, uočljive su brojne pozitivne promjene u društvu, navodi Pavićević.

„Mi smo definitivno u post-đukanovićevskoj eri. To znači da je uticaj Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista danas u crnogorskoj politici minimalan. To je sa stanovišta velikog broja građana izuzetno dobra stvar”, rekao je Pavićević.

Smatra da je upravo manji uticaj Demokratske partije socijalista doprinio smanjenju podjela u društvu, što je bio višedecenijski problem.

„Premošćene su neke podjele. Vi sada od najvećeg broja političkih aktera imate poruke koje se prije svega tiču podizanja životnog standarda i razumijevanja. Ostala je još samo jedna struja iz koje se šalju poruke podjela, a to je upravo Milov DPS. Međutim, budući da su oslabili, onda su i te podjele koje su bile dubinske u njihovo vrijeme sada smanjenje, što je svakako dobro”, kazao je Pavićević.

On je dodao da je jednako važna i nadolazeća generacija političara na odgovornim funkcijama.

„To znači da imamo i prekompoziciju što se tiče stranačke scene, neke nove stranke koje postaju sve jače. Neke stare formacije doživljavaju jednu vrstu transformacije. Ja očekujem da će u naredne četiri godine stranačka i ukupna politička scena imati dodatnih promjena, te da ćemo za pet godina biti u potpunosti stabilna, u punoj mjeri demokratska država“, istakao je Pavićević.

Pavićević naglašava da Jakov Milatović, i pored brojnih pozitivnih aspekata koje je iskazao kroz funkciju predsjednika, i dalje ima ponešto da nauči.

„Moje očekivanje je da Jakov Milatović u nastavku mandata pokaže da je ozbiljniji nego što je bio u prvih godinu dana. Prije svega očekujem veću ozbiljnost u odnosu prema našim međunarodnim partnerima, i da se on u komunikaciji sa njima postavi kao autoritet, koji nastupa sa najautoritativnije pozicije predsjednika države. Jakov ne smije da dozvoli da se i dalje predstavlja strancima kao marioneta”, kazao je Pavićević u izjavi za televiziju Adria.

Za kraj je dodao da je dobro što je crnogorska javnost praktično zaboravila na vladavinu Mila Đukanovića, ali i da se moraju dati odgovori na neka otvorena pitanja.

„Ti nisi mogao bez Mila nikuda, pitao se za svaku sitnicu u državi, a danas se ništa ne pita. Ja mislim da je u očima građana to ključna stvar. Što se tiče nekih drugih pitanja, kao što su kriminal i korupcija, ja bih tu temu uvijek usmjerio Specijalnom državnom tužilaštvu. Ono je za jako kratko vrijeme steklo značajno povjerenje građana. Ako ima nekog osnova da Đukanović bude dio tih priča i istraživanja, mislim da je to za SDT, pa da im prepustimo“, zaključio je Pavićević

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.