Đurić: Ni poslije 4.000 dana Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština

0

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da Priština i 4.000 dana poslije potpisivanja Briselskog sporazuma nije uspostavila Zajednicu srpskih opština (ZSO) na KiM.

Kako je podsjetio Đurić, to je jedina obaveza Prištine predviđena sporazumom, a praktično se radi o 11 godina spinovanja i manipulisanja međunarodnom zajednicom.

– (Međunarodna) zajednica se pokazala kao nesvjesna, ne samo lažnih obećanja i laži koje im se redovno serviraju, već i kontinuiranih napada na Srbe – fizičkih i psihičkih, kao i kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava – napisao je Đurić na Tviteru.

On je ocijenio da pogoršanje položaja srpskog stanovništva na KiM eksalira decenijama.

– Štaviše, svjedoci smo kulminacije od 2021. godine – otkako je (premijer privremenih prištinskih institucija) Aljbin Kurti i njegov etnonacionalistički režim došao na vlast. Samo u protekle tri godine u Pokrajini je bilo 499 etnički motivisanih napada na Srbe. Napada koji su orkestrirani i dobro planirani u Kurtijevoj zlobnoj agendi – istakao je Đurić, dodajući da su jedine reakcije na to bile povremene usmene osude pojedinih međunarodnih aktera.

Ambasador je naveo da su Kurti i njegov režim daleko od toga da budu zaista sankcionisani za svoja krivična djela ili neispunjavanje obaveza.

– U stvari, oni bivaju nagrađeni za svoje jednostrane, provokativne i destabilizujuće poteze viznom liberalizacijom i učešćem u međunarodnim forumima – zaključio je Đurić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.