Patrijarh Porfirije: Donijete odluke Sabora SPC na slavu Božiju i narodu na spasenje

0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patijarh Porfirije saopštio danas, posle liturgije u hramu Svetog Save, da se godišnje zasijednje Sabora (SPC) završava večeras, Svečanom akademijom u čast jubileja prepodobnog Justina Ćelijskog, i da su donijete odluke na slavu Božiju i narodu na spasenje.

Sa patrijarhom Porfirijem liturgiju su sasluživali mitropoliti: sankt-peterburški i ladoški Varsanufije iz Ruske Pravoslavne Crkve, kao i prespansko-pelagonijski Petar i debarsko-kičevski Timotej iz Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije, i više arhijereja iz SPC.

Tokom ovogodišnjeg zasijedanje održane su svečanosti povodom 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa moštiju Justina (Popovića) za kojeg je patrijarh Porfitije, u obraćanju tokom liturgije, rekao da je jedna od „karika u niz svetitelja koji je srpski narod naučio vjeri i ljubavi“.

Takođe je rekao da samo ljubav i vjera pokazuju koliko je neko bliže Hristu i da je vjera oruđe razumijevanja tajne života.

Zasijedanje Sabora započeto je u utorak svečanom liturgijom u hramu Svetog Save, na Vračaru, umjesto dan ranije u Pećkoj patrijaršiji, jer su vlasti iz Prištine zabranile patrijarhu i vladikama da uđu na Kosovo i Metohiju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.