Galijašević: Rezolucija o Srebrenici neobavezujuća, niko ne pita kakva je uloga Nasera Orića u likvidacijama vlastitih saboraca, braće po vjeri i naciji

0

Bosna i Hercegovina nije država i ono što se konstantno dešava 30 godina od potpisivanja Dejtona, od tog primirja koje u stvari nije mir, je stalna nestabilnost, izjavio je za RT Balkan stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

„Uvijek imamo neki novi korak inspirisan sa Zapada kojim se izaziva nestabilnost. Podsticanje nerealnih ambicija kod Bošnjaka, pokušaj da se jedna složena tema zaokruži proglašavanjem krivca i žrtve. Dakle, sve to izaziva trajne sukobe, ne samo ovih generacija Bošnjaka i Srba, nego i trajne sukobe u budućnosti. Zato ova rezolucija sa sobom ne nosi ništa dobro, ništa ne dokazuje“, rekao je Galijašević na marginama Međunarodne konferencije „Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svjetskog poretka: iskustvo i perspektive“, u okviru festivala „Dani Rusije u Republici Srpskoj“, koji se održavaju od 18. do 20. maja.

On je ukazao da i dalje postoje otvorena pitanja, tačnije pitanja uloge francuske obavještajne službe u Srebrenici i UNPROFOR-a koji su kontrolisali, jer su dva francuska generala bili njegovi komandanti.

Kako navodi, general Žan Vije je komandovao UNPROFOR-om u bivšoj Jugoslaviji, a general Filip Morion je komandovao UNRPFOR-om u Sarajevu za BiH.

„Dakle, kakva je bila njihova uloga u Srebrenici, a kakva je uloga holandske vojne jedinice, koja je bila više pod kontrolom SAD, nego francuskih generala? Kakva je uloga Nasera Orića u likvidacijama vlastitih saboraca, sugrađana, braće po vjeri i naciji, o čemu su govorili mnogi istaknuti građani Srebrenice, o ubistvima, unutrašnjim obračunima“, upitao je Galijašević.

Podsjetio ti je da je o tome govorio i šef policije Srebrenice Hakija Meholjić, kao i o dogovoru koji je Alija Izetbegović imao sa Bilom Klintonom – o potrebnih 5.000 žrtava Srebrenice, kako bi se bombardovali Srbi, odnosno Vojska Republike Srpske.

Dodao je da je o tome govorio i Ibram Mustafić (bošnjački i bosanskohercegovčaki političar i bivši pripadnik tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine, autor knjige „Planirani haos 1990-1996“), kojeg je ranio Naser Orić i koji je jedva preživio.

„Kako se desilo da američki helikopteri pokupe čitavu komandu muslimanske vojske u Srebrenici, odvedu ih u Sarajevo, i to bez znanja UNPROFOR-a?“

Galijašević napominje da je kroz operativnu akciju muslimanske službe AID, istražen i otvoren dosije „Guber“, koji je govorio o Orićevim zločinima i istovremeno potencirao pitanje kako se desilo da u aprilu američki helikopteri pokupe čitavu komandu muslimanske vojske u Srebrenici, odvedu ih u Sarajevo, i to bez znanja UNPROFOR-a.

„Prije nekoliko godina, u svjedočenju Žana Vijea u Senatu Francuske, saznali smo da on nije bio upoznat sa tom operacijom. Srebrenica nije samo pitanje lokalnih odnosa Bošnjaka i Srba, nego je, iako je dugoročno najštetnija po odnose ova dva naroda, jedno međunarodno pitanje, koje se ne može zatrpati nikakvim neobavezujućim rezolucijama. Ovo je neobavezujuća rezolucija, jer Generalna skupština ne donosi obavezujuće rezolucije i jedina stvar koju će proizvesti je ono što je već proizveo Kristijan Šmit, a to je nestabilnost, dalje međuetničko sukobljavanje“, upozorio je Galijašević.

On je dodao da kada su vam dva najbrojnija naroda i dvije religije u zemlji sukobljene, kada su dva entiteta i dvije političke elite konstantno u ratu – onda je to nestabilnost.

„Tu nema države i onda Zapad ima alibi da radi ovako kako radi, da upravlja time, a u tom smislu je nemoguće očekivati od poslušnih bošnjačkih elita da pribjegnu razumu i odustanu od ove rezolucije, čiji oni, u stvari, i nisu pokretači, odnosno kosponzori“, rekao je Galijašević.

„Vlast u Federaciji ima jedan prljavi interes – da se govori o Srebrenici, a ne o vezama ministra Konakovića sa narko-kartelom“

Prema njegovim riječima, bila bi veoma važna poruka iz BiH da ta rezolucija nanosi štetu unutrašnjim odnosima, na šta se, naravno, na Zapadu ne osvrću.

Sa druge strane, kako je naveo, aktuelna vlast u Federaciji ima i svoj jedan sitan prljavi interes da se to desi.

„Oni žele da se otvore veliki sukobi, da se govori o Srebrenici i da se ne govori o vezama te vlasti i ministra unutrašnjih poslova Elmedina Konakovića sa narko-kartelom, o njegovim vezama i o načinu kako su pasoši njega i njegove porodice dospjeli do njih, ko je sve bio njihov gost, šta je dogovarao sa njima, način na koji ljudi iz Federalnog MUP-a u stvari sarađuju sa tim kartelom, zbog čega je i uhapšen direktor MUP-a, kao i tri policajca“, naglasio je Galijašević.

Istakao je da Srebrenica dođe kao zgodna priča da se sakriju te prljave veze sa kartelom koji je premrežio cijeli svijet i koji je prije pet godina imao prihod od 23 milijarde dolara, kao i da je pravo taj motiv potreban ministru Konakoviću i vladajućoj trojci da se uvede neka druga tema – tema neposlušnih Srba, tema negiranja genocida i druge.

„Ne vidim ništa dobro od te rezolucije. Ona je neobavezujuća i neće izazvati one efekte koje obećavaju Bošnjacima. Ona ne može da dovede do onoga šta oni žele, a to je da ukinu RS, ali će raspravama o tome i dalje opterećivati odnose i držati tenziju u zemlji. Tenzija nam je zagarantovana nakon ove rezolucije, a besmisleno je i očekivati da će neobavezujuća rezolucija dovesti u pitanje obavezujući međunarodni ugovor ratifikovan i potvrđen od Savjeta bezbjednosti UN“, zaključio je Galijašević za RT Balkan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.