Papa primio izbjeglice koje su stigle humanitarnim koridorima

0

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo poželio je danas dobrodošlicu izbjeglicama koje su hrišćanske organizacije dovele u Evropu kroz humanitarne koridore, i rekao da treba da „žive bez straha i nesigurnosti“.

okom audijencije u dvorani Pavla VI u Vatikanu, 86-godišnji papa je zahvalio organizacijama koje su pomogle izbjeglicama, ističući da prijem predstavlja „prvi korak ka miru“.

Humanitarnim koridorima, koje je inicirala katolička zajednica Sveti Eđidio u Italiji, dovedene su izbJeglice iz Sirije, Iraka, Avganistana, Somalije, Južnog Sudana, Libije i Ukrajine.

„Svako od vas zaslužuje pažnju zbog teške istorije koju ste proživjeli. Pokazali ste čvrstu volju da živite oslobođeni straha i nesigurnosti“, rekao je papa.

Humanitarni koridori su postavljeni da ponude alternativu opasnim putovanjima morem, koja svake godine odnesu živote hiljada ljudi, i mogućnost legalnog ulaska u Evropu kroz davanje humanitarnih viza.

Evropske vlade uključene u tu šemu izdaju vize u humanitarne svrhe koje nevladine organizacije koriste da legalno prevoze najugroženije, porodice sa djecom, žrtve progona, starije ili bolesne ljude.

Više od 5.000 izbjeglica stiglo je u Italiju od 2016. godine zahvaljujući tom sistemu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.