Panaotović: Istorija ne pruža beskonačni broj prilika, kucnuo je čas da NSD i DNP za građane učine velike stvari sa pozicije vlasti!

0

Kako se bliži mesec jun i najavljena rekonstrukcija vlade Milojka Spajića tako rastu i spekukacije, ali i borba i lobiranje ko će u istu ući a ko ostati u opozicionim klupama. Milan Knežević i DNP opravdano revoltirani odlukom Spajića da podrži rezoluciju o Srebrenici u UN ispostavila je određene rezerve i uslove za ulazak u vladu, među kojima je na prvom mestu rezolucija o Jasenovcu koju bi trebalo da donese parlament Crne Gore, jasan je bio sociolog Bojan Panaotović.

„Valja imati na umu da u delikatnom i uzavrelom geopolitičkom trenutku u kome se nalaze Evropa, Balkan pa i čitava planeta, bilo bi od suštinskog značaja za interese građana Crne Gore koji se osjećaju kao Srbi da imaju svoje adekvatne predstavnike u vladi. Čini se da je Mandićev NSD odlučio da načini težak korak i uđe u vladu koja je zabila nož u leđa Srbiji i Srbima, imajući u vidu širu sliku, a ona pokazuje da će se za Srbe i srpske interese mnogo više učiniti iz pozicije vlasti nego iz opozicionih redova. Ipak, ulazak Mandićevog NSD-a bez DNP-a Milana Kneževića bio bi faličan i krnji“, kazao je Panaotović.

On navodi da će umjesto DNP-a u Vladu zasigurno ući Bošnjačka stranka, HGI i još nekoliko filijala DPS-a, čime će uticaj i glas NSD-a biti skrajnut i umanjen.

„Valja postaviti pitanje svim časnim ljudima i prekaljenim borcima protiv autokratije iz DNP-a, da li je bolje da potpredsednik vlade za infrastrukturu bude Milan Knežević ili Ervin Ibrahimović? Da li će se prava Srba bolje štititi iz vlade ili van nje? Da li se objavljivanje rezultata popisa može kontrolisati iz opozicionih klupa? Valja napomenuti da američka ambasadorka Džudi Rajzing Ranke naglašava da je razgovor o Jasenovcu i o zločinima i genocidu koji je počinjen tamo, na mestu i u redu, čime je Spajićeva vlada dobila implicitnu poruku da se ključni međunarodni faktor neće protiviti izglasavanju iste. Prije nego što DNP donese konačnu odluku, valja se podsjetiti stare narodne mudrosti koja glasi:“Tri puta mjeri, jednom sijeci!“ Istorija ne pruža beskonačni broj prilika. Srbi i građani orijentisani na poboljšanje odnosa sa Srbijom žele svoje predstavnike u vladi Crne Gore. Milana smo gledali kao oštrog opozicionara i jednog od najboljih retoričara u novijoj istoriji balkanskog parlamentarizma, ali sada je kucnuo čas da se za građane učine velike stvari sa pozicije vlasti“, kazao je Panaotović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.