Kusturica: Moj otac se zvao Murat, ali je prije svega bio Srbin

0

Slavni srpski reditelj Emir Kusturica odlučio je da promijeni vjeru 2015. godine, odnosno da pređe iz islama u pravoslavlje.

“Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten. Moja predviđanja su da smo mi, hrišćani, na ivici istrebljenja”, rekao je Kusturica.

Naglasio je da su njegovi preci morali da prihvate islam kako bi preživjeli, jer su u to vrijeme Turci vladali na našim prostorima.

Proučavao je mnoge knjige da željom da sazna pravu istinu o svom porijeklu, te je nakon godina i godina istraživanja utvrdio da je njegova porodica srpska.

Istakao je da mu je veoma važno kada umre da se zna ko je zaista bio.

Da je bio živ, šta bi na to rekao njegov otac Murat Kusturica?

“Moj otac se zvao Murat, ali je on prije svega bio Srbin, čak i više od onoga što moj ukus može da primi. Drugi aspekt, kulturološki, mnogo je značajniji, jer se i Andrić, koji je moj literarni i filozofski ideal, vezao za ovu stranu. Ona strada najviše i kada čovjek bira gdje će, a logično je da je uz one kojima je najteže. To je bila moja odluka“, rekao je Kusturica, pa nastavio:

„Tu odluku sam donio kada sam shvatio da je nemoguće biti Jugoslaven. Moja ideja krštenja je bila više socijalnog porijekla, jer je moje shvatanje religije bilo uspostavljeno više na nivou kulture religioznosti, tako da mi pripadanje tradiciji nije teško palo”, objasnio je Kusturica.

Govoreći o svojim precima, istakao je da je njegova porodica djelimično preobraćena u islam, “ali su i dalje praktikovali pravoslavlje”.

Dodao je da je njegov otac Murat bio ateista, a da se izjašnjavao kao Srbin.

“Moja porodica djelimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispoveijdao islam. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto vejrujem u kulturu, vjerujem i u Boga. Vjerujem da se on javlja kroz kulturu. Moji preci su 250 godina bili muslimani, ali su prije toga bili pravoslavci“, istakao je Kusturica svojevremeno za armenpress.am, a prenosi Stil.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.