Linta: Sarajevo beskrupulozno otima srpsku zemlju

0

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo u kojem se zemlja živih srpskih vlasnika proglašava zelenom površinom predstavlja nastavak njenog beskrupuloznog otimanja.

Linta je istakao da je jasno da je cilj vlasti u federalnom Sarajevu da se urbanističkim planom na podmukao način otme srpska zemlja i koristi za parkove, zone rekreacije, memorijale, mezarja i izgradnju novih naselja.

– U tom slučaju Srbi ne mogu svoju zemlju da prodaju ili na njoj nešto da grade ili je koriste u druge svrhe – upozorio je Linta u pisanoj izjavi.

On je naveo da je javna rasprava o nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo za period 2016. do 2036. godine, koja je održana početkom aprila, samo potvrdila brojne probleme Srba jer im se na beskrupulozan način otima imovina bez ikakve nadoknade.

– Nema garancije da će to jednog dana platiti po ekonomskim cijenama. Pored toga, na javnoj raspravi u Vogošći Srbima je otvoreno poručeno da svoju zemlju mogu ponijeti na cipelama. U pitanju je jasna srbomrzačka poruka – istakao je Linta, prenosi Srna.

On je napomenuo da lokalne samouprave svake godine donose nove prostorne, urbanističke i regulacione planove radi otimanja srpske zemlje širom Federacije BiH.

– Čitav proces se odvija daleko od očiju javnosti, jer u najvećem broju lokalnih samouprava u FBiH nema srpskih predstavnika u organima vlasti. Strateški cilj je uništavanje i legalizacija pljačke srpske imovine kako bi se zatrli tragovi viševjekovnog postojanja Srba na području FBiH – rekao je Linta.

Prema njegovim riječima, jedini način da se sačuva srpska zemlja i druga imovina jeste da Srbija pruži aktivnu i organizovanu pomoć i podršku oštećenim Srbima.

Linta smatra da Srbija treba da osnuje kancelariju za Srbe u regionu koja bi imala pravne službe za Hrvatsku i BiH, stručne i odgovorne ljude i ozbiljan budžet.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.