Nove mjere: U više gradova zabranjen rad tržnih centara, škole prelaze na online nastavu, zatvaraju se vrtići, parkovi, kladionice….

5

U Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Podgorici, Plužinama, Ulcinju, Cetinju, Baru, Kotoru i Pljevljima od sjutra će biti zatvoreni tržni centri, štandovi, parkovi, a zabranjen je rad fitnes centara, teretana, kockarnica i kladionica. Škole će od sjutra preći na online nastavu dok će vrtići biti zatvoreni od petka.  Uveden je i obavezan PCR test na granicama, osim prilikom ulaska iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije. Mjere će važiti narednih sedam dana.

“Radna grupa Ministarstva zdravlja donijela je mjere u borbi protiv koronavirusa kojim se zabranje rad tržnih centara, štandova u opštinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800 – to su Budva, Tivat, Herceg Novi, Podgorica, Plužine, Ulcinj, Cetinje, Bar, Kotor, Pljevlja”, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje  Igor Galić na pres konferenciji povodom novim mjera.

Kako je dodao, uvedena je i zabrana izlaska sa teritorije tih opština, a zatvaraju se vrtići i škole koje prelaze na online nastavu.

U ovim opštinama je ranije zabranjen rad ugostiteljskih objekata, osim kada je dostava u pitanju koja mora da se sprovodi po propisima.

“Zabranjen je  rad kladionica, kockarnica, fitnes centara, teretana u navedenim opštinama.  Zatvaraju se i parkovi u opštinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800”, naveo je Galić.

Kako je dodao, škole prelaze na online nastavu, a u opštinama se zatvaraju vrtići.

“Jednom od roditelja djece do 11 godina života će biti omogućeno plaćeno odsustvo. ovo pravo se donosi nakon zahtjeva koje roditelj podnosi poslodavcu”, kazao je Galić.

Kako je objasnio, uvedene su i mjere prilikom ulaska u Crnu Goru, pa je svima koji dolaze potreban negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili pozitivni serološki nalaz na antitijela IgG ne stariji od mjesec ili imaju dokaz da su vakcinisani protiv COVID 19, dok će se ostali slučajevi upućutiti u samoizolaciju.

“Izuzeci su ulasci iz Srbije i Albanije”, dodao je on.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da će od sjutra krenuti mjere za škole, a za vrtiće od preksjutra.

“Apelujemo na građane da redukuju kontakte. Bolničke kapacitete smo povećali, i 67 odsto je popunjenost. Angažovali smo preko 230 sestara za Biroa rada i pet ljekara koji će biti uključeni u proces vakcinacije. Pozivam građane da se vakcinišu i da se pridržavaju mjera i poštuju ih. Omogućite zdravstvenom sistemu da nastavi sa radom i da zajedno izađemo iz problema”, kazala je ona.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da se u prethodnom vremenu postupalo selektivno prilikom poštovanja mjera.

“Naši kapaciteti su povećani i pojačani. Bićemo prinuđeni da djelujemo represivno i ne želimo da bilo ko završi u zatvoru, ali ćemo to raditi zbog zdravlja građana. Molim vas i apelujem poštujte mjere, svijetlo na kraju tunela se bliži. Vakcine su tu, dozvolite da pobijedimo ovo zlo”, rekao je Sekulović.

 

5 Comments
 1. E viva komentariše

  Serem se na vase mjere

  12
  3
  1. Marko komentariše

   A u Niksicu sve radi,zabranite nama cenogorcima da disemo

 2. Luka komentariše

  Nema ovoga naroda nesretnoga da skoci,da vam ne padaju na pamet vase mjere,nego cinite kako vam naredi SZO jer ste njihovi pioni,ako je i malo covjek upucen dobro zna da se sve ovo radi da se ekonomija unisti,i narod stavi pod šape komande,to mozete sa neukima a sa pametnima ove mjere okacite o rep

  5
  2
 3. Petronije komentariše

  Sprema se vanredno stanje zbog pandemije i odgađanje izbore u Nikšić

 4. Marko komentariše

  A u Niksicu sve radi,zabranite nama cenogorcima da disemo

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.