Mladen Mikijelj

Slučaj policijske torture zbog bombaških napada na kuću Duška Golubovića i lokal Grand: Saslušani Vujičić i Peruničić

0

Pred Osnovnim sudom u Podgorici nastavljeno je suđenje Daliboru Ljekočeviću, policijskom inspektoru optuženom za iznuđivanje iskaza od Benjamina Mugoše u maju 2020. godine u okviru istrage bombaških napada na kuću Duška Golubovića i lokal Grand.

Kako je saopšteno iz Akcije za ljudska prava (HRA), danas su svjedočili policijski inspektori Radoman Vujičić i Ivan Peruničić, koji su prema iskazima okrivljenog i prethodnih svjedoka 27. maja 2020. godine sarađivali sa Ljekočevićem.

Mugoša je prijavio da ga je toga dana mučilo više policijskih službenika, međutim za sada je uspio da prepozna samo Dalibora Ljekočevića.

Kako se navodi u saopštenju HRA, Vujičić je ispričao kako je kritičnog dana učestvovao u više pretresa među kojima je bio i pretres stana Benjamina Mugoše u jutarnjim časovima.

“Sa kim je vršio pretres, ko je odveo Mugošu do zgrade Centra bezbjednosti (CB) u Podgorici nakon pretresa i kako, nije mogao da se sjeti. Ne sjeća se ni da li je toga dana uopšte vidio okrivljenog, iako je Ljekočević u svojoj odbrani decidno naveo da je kritičnog dana upravo sa Vujičićem bio na više lokacija, te da su se sa aktivnosti zajedno vratili u zgradu CB oko 19.30”, navodi se u saopštenju.

Drugi svjedok, Ivan Peruničić ispričao je kako se sjeća da je u maju 2020. godine policija sprovodila niz aktivnosti prema bezbjednosno interesantnim licima.

“Znam da smo toga dana vršili pretrese više objekata, a jedan od najvećih bio je pretres kuće pokojnog Minje Šakovića, koji je pripadao kriminalnoj grupi. Na tom pretresu nas je bilo više, kako kolega iz uniforme, tako i kolega iz civila. Prilikom odlaska na pretres, bio sam u vozilu sa kolegom Nemanjom Vujoševićem. On je putem radio veze komunicirao sa Daliborom Ljekočevićem koji je vršio opservaciju kuće Šakovića i obavještavao nas kada možemo da krenemo sa aktivnostima”, rekao je Peruničić.

Kako piše u saopštenju HRA, Peruničić tvrdi i da je tom prilikom vidio Ljekočevića kada su dolazili na pretres na nekih 50-100m od pomenute kuće.

“Navodi i da su na pretres otišli oko 10/11h, te da je on trajao “cijeloga dana” precizirajući da pod tim misli da je trajao do 16, 17 ili 18 časova. Na pitanje Suda Peruničić pojašnjava da opservacija traje dok se ne završi pretres, te da se ne može desiti da onaj koji vrši opservaciju ode prije kraja pretresa ili da ga neko u toj opservaciji zamjeni“, saopštili su iz HRA.

U odbrani Ljekočević ipak navodi da je toga dana samo “pokazao kuću Minje Šakovića oko 13h” te da je nakon toga nastavio sa nizom aktivnosti u City kvartu, drugim pretresima i dislociranjima vozila, što je navodno sprovodio i sa prethodnim svjedokom Radomanom Vujičićem.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.