MMF: Italija u dugovima

0
Italijanski javni dug je visok i potrebno je prilagođavanje državnog budžeta da bi se on smanjio, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

– Italija je napredna ekonomija, sa povećanim dugom. To je zemlja u kojoj po tradiciji postoji zabrinutost za tržište obveznica“, kazao je direktor fiskalnog odeljenja MMF-a, Vitor Gaspar, javlja ANSA.

Prema njegovim rečima, MMF Italiji predlaže prilagođavanje budžeta koje bi vodilo ka „održivom smanjenju“ javnog duga, prenosi Tanjug.

– Budžetski deficit Italije u ovoj godini će iznositi 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) – navodi se u aktuelnom Ekonomskom i finansijskom dokumentu (DEF), koji se svake godine do 10. aprila podnosi Vladi Italije i predstavlja glavni instrument za finansijsko i ekonomsko planiranje.

Naredne godine će, prema očekivanju DEF-a, budžetski deficit Italije iznositi 3,7 odsto BDP-a i pasti na tri odsto u 2026. i dalje na 2,2 odsto u 2027. godini.

Ekonomski i finansijski dokument prognozira da će odnos italijanskog javnog duga prema BDP-u postepeno rasti, ali da neće premašiti 140 odsto BDP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.