Mitropolit Joanikije: Stefan Nemanja je baš kao i kralj Bodin objedinjavao srpske zemlje Rašku i Zetu, i Petrovići su Crnu Goru vidjeli kao ostatak Nemanjine države i Dušanovog carstva

0

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije osveštao je danas Crkvu Svetog Simeona Mirotočivog u Donjem Zagaraču a u besjedi je kazao da Sveti Simeon Mirotočivi (Stefan Nemanja, otac Svetog Save) nije bio prvi vladar kod Srba ali ga srpski narod doživljava kao takvog zbog značaja njegovog velikog istorijskog djela i zbog njegove ličnosti koja je odredila kojim putem da idemo.

„Do Svetog Simeona gledali smo i desno i lijevo, hoćemo li Istoku ili Zapadu. On se još u 12. vijeku opredjelio za Istok – za onu stranu iz koje sunce izgrijava, za pravoslavlje. I to njegovo opredjeljenje je isto tako važno kao i opredjeljenje Svetoga kneza Lazara Kosovskoga, ako ne i važnije. Iz tog njegovog opredjeljenja proisteklo je opredjeljenje i Svetoga kneza Lazara Kosovskoga za Carstvo nebesko.”

Podsjetio je da je Sveti Simeon Mirotočivi – Stefan Nemanja, po ugledu na svoga dalekoga pretka kralja Bodina, sabirao i objedinjavao srpske zemlje i da je kao raški župan objedinio Rašku i Zetu i da je to objedinje bilo od velikoga značaja, naročito što je to učinio čovjek takvog autoriteta, sveti vladar i ktitor, sveti učitelj i ratnik, sveti roditelj. Njegova država je napredovala za sledećih skoro 200 godina, a trajala je nešto više od 200 godina.

“Zapravo cijela naša borba za državu poslije Kosova, bila je nadahnuta Svetim Savom i Svetim Simeonom Mirotočivim, pa su i Petrovići, obnavljajući Crnu Goru i stvarajući državu, nju doživljavali kao ostatak Nemanjine države i Dušanovoga carstva i sa time su se ponosili. Nigdje ne možemo naći u našoj istoriji da je neko odstupao ili nipodaštavao Nemanjiće i njihovo djelo do novijih vremana”, rekao je Visokopreosvećeni Mitropolit i pojasnio da i oni koji to čine ne znaju šta čine i sami sebe brukaju, a brukaju i Crnu Goru.

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije u 37. nedjelju po Duhovima, 18. februara, osveštao je Crkvu Svetog Simeona Mirotočivog u Donjem Zagaraču i u njoj sa sveštenstvom i vjernim narodom odslužio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Čestitajući obnovljenje hrama, Vladika je prizvao Božiji blagoslov na sve one koji su ovu crkvu podizali u prošlim vremenima, kada su je gradili i u nju se ugrađivali, kao i na sve koji su učestvovali u njenom obnovljenju.

“Neka i na vas siđe Božiji blagoslov i neka vam daruje krepko zdravlje, dug život i svaku ličnu i porodičnu sreću jer ono što ste činili, vidimo da ste činili sa ljubavlju prema Bogu, prema svojoj Crkvi, prema svojim precima, ali isto tako i prema svome potomstvu. I neka blagoslov i molitve Svetoga Simeona, koji stoji pred prestolom Božijim i moli se za sve nas, jer mu je Bog dao tu slobodu da nas zastupa i da nas objedinjuje, budu sa svima vama”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Povodom osvećenja Crkve Svetog Simeona Mirotočivog u Donjem Zagaraču dodijeljeno je više zahvalnica. Božijom milošću Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je arhipastirskom gramatom odlikovao gospodina dr Velizara Velja Velimirovića iz Zagarača za djelatnu ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a naročito za požrtvovani trud i rad na obnovi Crkve Svetog Simeona Mirotočivog u Donjem Zagaraču.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.