Iscrpljeni svi pravni okviri: VDT nema više osnova da preispituje sporazume o priznanju krivice pripadnika grupe Svetozara Marovića

0

Ne postoji zakonski osnov da Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) dalje preispituje sporazume o priznanju krivice koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića zaključili u milionskim aferama sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT).

To proističe iz odgovora VDT-a dostavljenim Sekretarijatu za zaštitu imovine Opštine Budva, prenose Vijesti.

Sekretar Đorđe Zenović uputio je nedavno imenovanom VDT-u Miloradu Markoviću dopis u kome je zahtijevao da se preispitaju sporazumi o priznanju krivice. Podsjetio je da je sličan dopis uputio i njegovoj prethodnici Maji Jovanović, kojoj je ukazao da se preispitaju sporazumi koje su zaključili uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović i njegova koleginica Lidija Vukčević sa pripadnicima budvanske kriminalne grupe, kojim su povrijeđena prava Opštine Budva na pravičnu nadoknadu štete, a okrivljeni se “jeftino izvukli”.

Ipak, iz VDT-a je stigao odgovor na adresu Sekretarijata da se ne mogu baviti zaključenim sporazumima za koje postoje pravosnažne presude.

“Povodom vašeg podneska koji ste uputili VDT-u, a kojim tražite da se preispitaju Sporazumi o priznanju krivice iz ranijeg perioda kojima je, kako tvrdite, oštećena Opština Budva, obavještavam vas da su sporazumi usvojeni od strane nadležnog suda i da su na osnovu istih donijete pravosnažne presude. S time u vezi, ne postoji zakonski osnov da državno tužilaštvo dalje preispituje sporazume o priznanju krivice”, odgovorio je državni tužilac Veljko Rutović.

Zenović je u podnesku, dostavljenom početkom februara Markoviću, naglasio da je sporazumima sklopljenim u vrijeme Milivoja Katnića, nanijeta višemilionska šteta Opštini Budva.

“Razlog našeg obraćanja je vaša izjava… u kojoj ste izrazili spremnost da izvršite nadzor u pogledu procedure i sadržine zaključenih Sporazuma o priznaju krivice za vrijeme ranijih rukovodstava Vrhovnog i Specijalnog tužilaštva. Naš Sekretarijat se već obraćao pritužbom na rad određenih specijalnih tužilaca Tužilačkom savjetu (konkretno tadašnjoj v. d. VDT-a Maji Jovanović), koji je nakon sprovedenih radnji kontrole tužilaca utvrdio da nema propusta u radu, sa čime se mi kao organ koji je dužan da se stara o interesima Opštine Budva u pogledu raspolaganja imovinom apsolutno ne slažemo”, naglasio je Zenović u podnesku dostavljenom Markoviću.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.