Ministar Aleksandar Stijović tvrdi: Simović, Milošević, Ivanović, Kalač i Jovanić oštetili državu za preko 12 miliona

23

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović prijavio je SDT-u, između ostalih, bivše ministre Milutina Simovića, Petra Ivanovića i Tarzana Miloševića, direktora Uprave za šume Nusreta Kalača i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića zbog sumnje da su svojim protivpravnim postupanjem  oštetili državu za preko 12 miliona evra u slučaju Vektre Jakić. Pored njih, ministarstvo je u prijavi obuhvatilo imena bivših direktora Uprave za šume Mirsada Nurkovića i Radoša Šućura, bivšeg državnog sekretar za šumarstvo Milosava Anđelića, te sudija Privrednog suda Dragana Vučevića, Marine Đurović, Nataše Sekulić i Borjanke Zogović.

Svi oni se sumnjiče da su prekoračenjem ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti oštetili državu za preko 12 miliona eura na ime neplaćanja koncesione naknade, neodržavanja šumskih saobraćajnica, nespovođenja sanitarne sječe i nevršenja uzgoja šuma u skladu sa zakonom i zaključenim koncesionim ugovorom.

– Ministarstvo je SDT-u ukazalo na propuste u vezi sa ugovorom koje je utvrdilo u okviru svoje nadležnosti. Priloženi dokazi jasno ukazuju na to da su određena lica UZŠ, nekadašnjeg ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i postupajuće sudije tog suda protivpravnim postupanjem nanijeli višemilionsku štetu državi. Od dodjeljivanja koncesije i zaključenja ugovora, prema ocjeni ministarstva, više nekadašnjih direktora UZŠ, ministara poljoprivrede, sudija Privrednog suda na čelu sa predsjednikom tog suda, kršenjem zakona, drugih propisa i opštih akata, počinjene su povrede pravila postupka, prekoračena ovlašćenja i propuštano je vršenje dužnosti. To je za posljedicu imalo nezakonito dodjeljivanje šuma na korišćenje i nezakonite sječe šuma i višemilionske dugove za koje je upitno da li su naplativi. U prijavi je potencirano da se mora sagledati i odgovornost ‘Vektre Jakić’ i Brkovića- rečeno je “Vijestima” u resoru kojim rukovodi Stijović.

Vektra Jakić dobila posao prije registaricije firme

U prijavi je navedeno da je kompanija “Vektra Jakić” dobila koncesiju za korišćenje državnih šuma prije nego je upisana u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS). Nakon zaključivanja ugovora nije dostavila garanciju za dobro izvršenje posla, Vlada nije dala saglasnost za zaključenje ugovora, već se naknadno saglasila sa ugovorom koji je Uprava za šume (UZŠ) potpisala sa kompanijom u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

Uz to, Uprava za šume je više puta mijenjala priloge ugovora i umanjivala iznose u rješenjima o obračunatoj koncesionoj naknadi bez obrazloženja i pribavljene saglasnosti Vlade, “Vektra Jakić” je više puta kršila odredbe ugovora i nije plaćala koncesionu naknadu, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja za sve vrijeme trajanja ugovora nikada nije izvršilo upravni nadzor nad radom UZŠ.

Iz Ministarstva su kazali da po zaključenju ugovora nije dostavljena garancija za dobro izvršenje posla, ali je umjesto raskida ugovora, suprotno ugovornim odredbama, data šuma na korišćenje putem priloga ugovora za koje se ne zna kada su sastavljeni jer nemaju datum, nijesu ovjereni, niti potpisani ni od jedne ugovorne strane i nijesu zavedeni u djelovodniku. Ukazali su da je Uprava za šume više puta mijenjala priloge ugovora i umanjivala iznose u rješenjima o obračunatoj koncesionoj naknadi bez obrazloženja i bez pribavljene saglasnosti Vlade, te da je korišćenjem termina “prilog ugovora“ obavljala poslove koje je mogla obavljati isključivo na osnovu aneksa ugovora i tako izbjegavala proceduru zaključenja aneksa za šta bi morala pribaviti saglasnost Vlade.

 

Nezakonito razdvajali koncesione naknade da bi je umanjili

U prijavi je ukazano da “Vektra Jakić” nije plaćala koncesionu nadoknadu u dužem vremenskom periodu od maja 2009. godine do maja 2011. godine, kao i od kraja 2011. godine do 2018. godine, ali im je UZŠ i pored toga uredno dodjeljivala novu drvnu masu, umjesto da raskine ugovor i oduzme koncesiju, što joj je bila obaveza.

-Uprava za šume je samo u ovom slučaju Vektre izmislila novi institut posredstvom koga je umanjivala koncesionu naknadu razdvajajući je na opštu i posebnu, a za šta nije bilo zakonskog osnova, niti je bilo predviđeno ugovornim odredbama. To je suprotno članovima 33 i 52 zakona o šumama i članovima 3 i 5 Ugovora o koncesiji. Nepoštovanjem ovih odredbi država je uskraćena za prihod od najmanje 2,6 miliona eura samo zbog nezakonito obračunate koncesione naknade umanjene bez osnova. UZŠ nije raskinula ugovor ni nakon uvođenja stečaja u ovoj kompaniju, iako je ugovorom bilo definisano da se može raskinuti i zbog insolventnosti koncesionara- rekli su u Ministarstvu.

Različite odluke za isto stanje

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da je sudija Privrednog suda Nataša Sekulić ukinula privremenu mjeru kojom je državi zabranjeno da Vektru Jakić ometa u korišćenju šuma, uz obrazloženje da ista ne plaća koncesionu naknadu i da država trpi štetu jer ne ostvaruje prihod na korišćenje državne imovine.

-Interesantno je da je potpuno isto stanje bilo i kad je donešena privremena mjera od istog sudije-rekli su u ministarstvu.

Ukidanjem privremene mjere ova kompanija trajno je izgubila pravno na koncesiju.

Ugovor o koncesiji je zaključen u aprilu 2007. godine. Uprava za šume ga je raskinula u maju 2019. godine nakon čega je Privredni sud na predlog kompanije donio privremenu mjeru. Prigovor je tada na rješenje Privrednog suda u ime države uložio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države, ali je on odbijen. Zaštitnik je na predlog nove Vlade ponovo uputio zahtjev za ukidanje privremene mjere sredinom prošlog mjeseca.

Uprava za šume 2020. sa Vektrom Jakić zaključila Sporazum, pod uslovima koncesionog ugovora koji je raskinut 2019.godine

Iz Ministarstva su kazali da prema podacima iz Izvještaja o radu za 2020.godinu Uprava za šume je sa „Vektrom Jakić“ zaključila Sporazum na osnovu koga je tom preduzeću omogućeno korišćenje šuma u pljevaljskoj opštini po cijenama i uslovima koncesionog ugovora koji je raskinut 2019.godine. Uz to, da je UZŠ prošle godine omogućila kompaniji da vrši avansna plaćanja za šta nema osnov u bilo kom propisu, pa čak ni u odredbama raskinutog ugovora.

Na ove činjenice je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kojim rukovodi ministar Aleksandar Stijović, ukazalo prije dva dana Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kome je dostavilo dokumentaciju sa prijavom u vezi sa koncesionim ugovorom zaključenim sa ovom kompanijom.

 

 

23 Comments
 1. Stara varos komentariše

  UZAS UZAS. Kako im nije bilo žao ovu drzavu i ovaj narod

  49
  1. Dragan komentariše

   Ministre proveri period kad je Tarzo bio gradonačelnika Bijelog polja. Vidi koliko je na za obilaznici pokradeno. To iztraži i dosta za Tarza. To je ološ jedna.

   63
 2. Radnik komentariše

  Znate li vi da mi dajemo po 140 evra po svakom zivom govecetu koje se uveze za klanje u CG Franci i Goranovicu i na danasnji dan danas,sve zemlje svijeta daju premije za domace govece koje podje na klanje a mi i za uvozno

  58
 3. Vid komentariše

  Treba od sebe početi. Za ova nedela je znalo mnogo stotina građana CG ali zbog deficita građanske smelosti učestvovali su u ovom kriminalu epskih razmera.

  40
 4. kuca komentariše

  twitovati-uhapsiti-pustiti i sve pada u zaborav.Vec vidjeno od vlade”eksperata”.

  17
  2
  1. Boro komentariše

   Sud ih pušta a ne vlada, koliko je znam…

   11
   1
 5. Kontra revolucija komentariše

  Eh, kad bi sad imali policiju, tuzilištvo i sudstvo moglo bi se i nešto povratiti, ovako pojela koza ruze !.

  39
  1. LipaLipa komentariše

   … oce koza ruze, svakako, … policiju, Contra, dobismo, vec se osjeca ruka, Brdjanina, … dodjose novi saradnici, ni front, ista protiv, … zao mi advokata “mladog”, kolko vidim i od vas prezaljen, .. brzo ce tuzioci, novi, sudije … pa onda za kozom, neka povraca sto pojela, … ne pisajte u vjetar, frontasi, … ko sto u NK, pisate, na svoju stetu, da kako, … aj’ zdravo, …

   2
   14
   1. Pushi ga,Mirna! komentariše

    Lipa Lipice,e shipu racq!
    Ajde ,malo prosetaj na CDM.
    To je pravo drustvo za tebe

    10
   2. Kontra revolucija komentariše

    Lipa ja cuo NATO i ambasade placaju dobro da se uticaj srbskog naroda u Crnoj Gori skroz dovede do nule !.
    Mislim da Krivokapic i Abazovic od ambasada dobijaju naredjenja to je poznato ali od koga ti dobijaš tvoja naredjenja i lovu za botovanje ?.
    Od Krivoga ili direktno od ambasada ?.

    5
    1
   3. Todorina komentariše

    Kad čovjek čuje za tačku, pa je onda koristi gdje god stigne, sve po tri puta, onda se radi o teškom intelektualcu, pardon, o budali. Svako dobro.

 6. Boro komentariše

  Ma nemoguće, ne znaš ko je ,,pošteniiji,, Simović, Ivanović ili Tarzan…

 7. Roro komentariše

  Sad će Milivoje odma,samo da zaveže cipele.

 8. DjangoBoj komentariše

  Ovaj dps nas je tako sahranio da je to strasno pa odje se vise ne moze pofatat ko je sta sve pokrao za vrijeme njihove vlasti krao ko sta stigo

 9. DjangoBoj komentariše

  30 godina lopovisanja i muke samo mi jadni narod ispastamo proklijeto da vam je sve sto ste pokrali

 10. Tarmi komentariše

  Treba istraziti koncesije ratka bosanca i njoga kljajevica saradnika svake vlasti i suvlasnika aca djukanovica i milutina simovica…

 11. Slave komentariše

  Normalno. Pa zbog čega smo ovoliko siromašni, nije valjda vjeverica došla i odnijela lješnike. Banda grtomanska!!

 12. Todorina komentariše

  Procesuirati lopove i zatvoriti. Mi moramo imati vjeru u državu i pravosuđe, moramo povratiti sigurnost. To kad kažem mislim na novu Vladu koja ruku na srce ne radi ni blizu onoliko i ono što smo od njih tražili. Ljudi, dosta je ovih limunada od mjera!

 13. Nikoletina komentariše

  Umjesto u zatvoru, oni se šepure. Sram vas bilo, nadležni!!

 14. Milica komentariše

  Ostetili su svi oni drzavu sto su vise mogli, pa narod nek crkne, sramota…a jos veca sramota ako nova vlast pusti da oni prodju nekaznjeno!

 15. Djole30 komentariše

  Ništa novo što se do sada nije znalo. Jedino se oko tačne cifre licitiralo, ali sad znamo i to

 16. sanya261 komentariše

  Nadlezni organi da reaguju! Svi treba da plate za ono sto su godinama unazad radili ovoj drzavi.

 17. Kosta komentariše

  Mora se povratiti vjera u državu i pravosuđe, moramo povratiti sigurnost u institucije. Sve su uništili ali mi to moramo obnoviti, to je zadatak i nove Vlade koja ruku na srce ne radi ni blizu onoliko i ono što smo od njih tražili. Ljudi, dosta je bilo kukavičluka, ajmo na front i u obračun sa mafijom!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.