Srbija izručuje Eleza Bosni i Hercegovini

0

Srbija danas izručuje Darka Eleza Bosni i Hercegovini, potvrdila je glavni tužilac BiH Gordana Tadić na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH. Elez bi na sarajevski aerodrom trebalo uskoro da sleti helikopterom. Prema pisanju medija, stotinu policajaca obezbeđuje izručenje.

 

Podsjetimo, Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza BiH, koja ga traži zbog niza krivičnih dijela organizovanog kriminala.

Srpsko pravosuđe odobrilo je danas izručenje Darka Eleza Bosni i Hercegovini koji je uhapšen krajem decembra prošle godine u beogradskom naselju Batajnica.

Sud je odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Izručenjem Darka Eleza u BiH očekuje se da budu riješene dvije brutalne likvidacije na području Istočnog Sarajeva, te veći broj iznuda koje su proteklih godina počinjene na području Republike Srpske.

Elez se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Inače, Elez se sumnjiči za likvidacije Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića, koji su ubijeni u Lukavici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.