Mladen Mikijelj

Milivojević: Lajčak i Eskobar odlaze nezavršenog posla, njihovo zbrinjavanje podrazumijeva političku penziju

0

Potpuno je jasno da i Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar odlaze neobavljenog posla, a iako se njihove smjene poklapaju sa krajem mandata administracije u SAD i EU, u suštini najvažniji razlog je to što nisu ispunili očekivanja, kaže diplomata u penziji Zoran Milivojević.

“ Lajčak je već na neki način zbrinut, po onom starom modelu da kada se ode u diplomatiju s visokog mjesta u međunarodnom smislu onda je to praktično odlazak u političku penziju. Pominju se različiti razlozi oko smjene Eskobara, ali mislim da ne treba sumnjati u saopštenje Stejt departmenta. Prvo, istekao mu je mandat. Drugo kraj je administracije, a administracija koja odlazi se po pravilu odužuje nekim svojim službenicima tako što ih pošalje na drugu funkciju. Ali i kod jednog i kod drugog, osnovno je nezavršen posao i zbrinjavanje koje podrazumijeva političku penziju“, ističe Milivojević za RT Balkan.

On podsjeća da se Eskobar u poslednje vrijeme nije čuo, kao i da je bilo nesaglasnosti u pojedinim stavovima između njega i ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila.

“ Eskobar je bio znatno oštriji, držao je prištinsku stranu dosta tvrdo, insistirao je na Banjskoj i obavezama Srbije po svaku cijenu. Imao je razumijevanja za politiku Aljbina Kurtija više nego što je to imala administracija u nekom trenutku. Nije razumio da je neophodno da se i srpski stav uvaži, da se ima u vidu i srpska pozicija i da bez toga nema dijaloga i nema uspjeha“, ističe Milivojević.

Milivojević kaže da će se mijenjati karakter dijaloga, sa malo većim pritiskom na prištinsku stranu, većem insistiranju na ustupcima Srbiji kroz ZSO jer je to jedini način da se vratimo dijalogu, kako ističe.

Sasvim je izvjesno da će do kraja mandata ove američke administracije specijalni izaslanik biti Džejms O’Brajen, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i da SAD neće imenovati nekog novog, kaže Zoran Milivojević.

“ Važnost ličnosti samog izaslanika razlikuje se kada su u pitanju SAD i EU. U slučaju SAD, ta uloga je bitnija zato što Amerika nastupa samostalno i što taj izaslanik održava stavove američke administracije. Što se tiče EU, situacija je nešto drugačija zato što tu nisu svi interesi preklopljeni. Pogotovu sada kada je Njemačka oslabila, kad francuski i italijanski uticaj raste i tu ne postoji puna saglasnost. Prema tome, kada je u pitanju EU tu je ipak mjerodavan stav šefa Evropske komisije, ali prije svega Savjeta i zemalja članica“, kaže Milivojević.

(RT Balkan)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.