Mladen Mikijelj

Plenković na sastanku sa manjinama obezbijedio parlamentarnu većinu

0

Nova vladajuća većina u hrvatskoj vladi mogla bi dobiti konkretne obrise. Na sastanku sa poslanicima manjinskih stranaka, lider HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković obezbedio je većinu za formiranje nove vlade sa Domovinskom pokretom, bez predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca, prenose hrvatski mediji.

Mediji prenose da je za danas najavljen ključni sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek je nakon sastanka sa Plenkovićem o podršci novoj vladi rekao da poslanici SDSS neće podržati lidera HDZ za mandatara.

Bilek je novinarima rekao da će više od jednog poslanika manjina podržati Plenkovića za mandatara.

„Podržaćemo Plenkovića za mandatara nove vlade, biće više nego jedan poslanik, SDSS-ovi poslanici neće dati potpise Plenkoviću“, naveo je Bilek.

Bilek je rekao i da je Klub poslanika manjinskih stranaka svjestan ozbiljnosti situacije i da će njih svih osam poslanika ostati zajedno u jednom poslaničkom klubu kao proteklih godina.

„Predstavnici manjina izvestili su nas o konsultacijama u okviru svog kluba, u vezi sa podrškom novoj većini, model za koji su se odlučili sa jedne strane omogućava parlamentarnu većinu na čelu sa HDZ-om, omogućava podršku Plenkoviću za budućeg mandatara i omogućava političku stabilnost. Omogućava i zaštitu manjskih prava s druge strane“, rekao je portparol tehničke Vlade Marko Milić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.