Mladen Mikijelj

Lukašenko: Vojna situacija na zapadnim i južnim granicama Bjelorusije sve napetija. Jačanje potencijala NATO u našem regionu bez presedana

0

Vojna situacija na zapadnim i južnim granicama Bjelorusije je sve napetija, upozorio je predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.
„Situacija je sve napetija zbog širenja vojnih blokova i saveza na štetu bezbednosti drugih država, kao i jačanje potencijala NATO u našem regionu bez presedana. Sve to se dešava kod zapadnih i južnih granica naše Bjelorusije. Sa raznih strana slušamo razgovore o ratu i nuklearnim udarima“, rekao je on.
On je dodao da je provjera nestrateških nosača nuklearnog oružja odbrambenog karaktera.
Kako su prenjeli novinari koji prate rad predsjednika, on je istakao da je nuklearno oružje – odbrambeno oružje i da „niko neće krenuti u ofanzivu s njim“.
„Ne namjeravamo da podliježemo provokacijama. Ne namjeravamo da ratujemo sa bilo kim. Gurati ljude u vatru rata, to ja ne radim. Naš zadatak je da, ako neprijateljska noga ponovo kroči na našu zemlju, tom neprijatelju nanesemo ogromnu štetu… To je oružje obuzdavanja. To odbrambeno oružje. Niko u napad neće krenuti s njim“, rekao je Lukašenko na proslavi povodom Dana pobjede.
Takođe je rekao da će Minsk na sve pokušaje zastrašivanja odgovoriti mirovnom politikom i politikom strateškog obuzdavanja.
Podsjetimo, ranije danas Ministarstvo odbrane Bjelorusije saopštilo je da u toj zemlji počela iznenadna provjera nestrateških nosača nuklearnog oružja u skladu po nalogu predsjednika.
Kako je naveo ministar odbrane Viktor Hrenjin, provjera se odnosi na diviziju operativno-taktičkog sistema „iskander“ i eskadrilu aviona Su-25.
Provjera obuhvata niz elemenata, od planiranja, preko pripreme do izvođenja udara taktičkom nuklearnom municijom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.