Krapović: I u narednom periodu ćemo nastaviti da podržavamo ukrajinski narod, pored svoje teritorije brane i zajedničke vrijednosti demokratskih društava

0
Crna Gora će i u narednom periodu nastaviti da podržava ukrajinski narod, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović, koji učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane, koji se danas i sjutra održava u sjedištu NATO u Briselu.

Sastankom predsjedava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

– Uzimajući u obzir krizu u Ukrajini i njene implikacije na širu bezbjednost, prva sesija je održana u formatu Savjeta NATO-Ukrajina, kojoj su prisustvovali i predstavnici EU. Naime, iako su tokom proteklog perioda sve saveznice uputile značajnu pomoć Ukrajini, ministri su konstatovali da je od ključne važnosti još jednom iskazati jasnu i nedvosmilenu podršku ovoj zemlji u njenim nastojanjima da odbrani svoju teritoriju i istovremeno, zajedničke vrijednosti demokratskih društava. U tom kontekstu, istakli su očekivanja da će predstojeći Samit u Vašingtonu rezultirati donošenjem novog paketa mjera kojim će se osnažiti podrška Ukrajini i dati novi impuls njenoj evroatlantskoj perspektivi, kada se za to steknu uslovi – saopšteno je iz Ministarstva.

Krapović je pozdravio zavidan nivo solidarnosti i odlučnosti koje su saveznice demonstrirale u proteklom periodu kako bi pružile neophodnu pomoć ovoj zemlji, naglašavajući značaj koordinisanog pristupa svih međunarodnih aktera.

– Istakao je da je neophodno da Alijansa i u predstojećem periodu nastavi da prati stanje na terenu i, shodno iskazanim potrebama, pažljivo razmotri modalitete za nastavak pružanja pomoći, sve dok to bude potrebno. U tom kontekstu, ministar je naglasio da je Crna Gora od početka rata uputila značajna sredstva u okviru devet paketa pomoći ovoj zemlji, kao i da ćemo i u narednom periodu nastaviti da podržavamo ukrajinski narod – dodaju iz Ministarstva.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.