Angelovski: Javnost će ostati uskraćena za imena onih koji su stajali iza portala ,,Udar“

0

Bivši premijer Dritan Abazović ponovio je pred Osnovnim sudom u Baru da su se resursi Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koristili za objavljivanje tekstova na portalu ,,Udar“.

Abazović je svjedočio u postupku koji je pokrenut po tužbi sveštenika Jovana Plamenca, koji je tužio državu Crnu Goru zbog tekstova na portalu „Udar“.

Advokat Nikola Angelovski itjavio da je Abazović ponovio sve ono što je rekao pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Podsjetimo, Abazović je ranije optužio agente ANB-a Filipa Đuranovića, Srđana Pavićevića i Danila Grozdanića da su stajali iza portala ,,Udar“.

Saopštio je lica za koja on smatra da su stajala iza tog portala i objasnio način na koji su bila povezana među sobom, te naveo njihova imena, kao što je to uradio i pred Osnovnim sudom u Podgorici.

„Bivši direktor ANB-a Dejan Vukšić je kao svjedok trebalo da se pojavi da ovom ročištu, međutim, to se nije desilo. Zato što sudu još uvijek nije bio dostavljen akt od Vlade da ga oslobađa čuvanja tajne u tom postupku. Sada kada je više tužilaca u svakom predmetu, Vlada će morati posebno da oslobodi gospodina Vukšića čuvanja tajne za svaki taj pojedinačni predmet“, rekao je Angelovski za TV Adria.

Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 24. maja, djelimično oslobodila Vukšića čuvanja tajnih podatka, za potrebe vođenja parničnog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici u vezi sa slučajem portala ,,Udar“.

„Ja to komentarišem na način da će javnost, ipak, ostati uskraćena za imena lica koja su stajala, po saznanjima Dejana Vukšića, iza portala ,,Udar“. On je Skupštinski odbor u martu 2021. godine upoznao sa svime što se dešavalo, rekao imena lica protiv kojih je podnio krivičnu prijavu, kao i sadržaj materijala koje je dostavio uz tu krivičnu prijavu“, kazao je Angelovski.

Podnosilac tužbe pred Osnovnim sudom u Baru Jovan Plamenac rekao je da su tekstovi na tom portalu pokušaj diskreditacije, da sve što je navedeno o njemu nije istina i da je u pitanju sistemska deformacija društva pod okriljem države.

,,Što se tiče samog portala Udar, ja nemam saznanja o licima koja su ga osnovala i tek sam sad saznao za pojedina lica koja se za to vezuju, odnosno, onda kada smo ovaj postupak pokrenuli“, rekao je Plamenac.

Naredno ročište u ovom slučaju zakazano je za 9. decembar.

Portal “Udar” targetirao je kao navodne špijune i saradnike raznih službi – tužioce, bivše vojne i policijske funkcionere, sveštenike, NVO aktiviste, političare, ali i pojedine novinare. Te objave su bile aktuelne uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.