Centar za kulturu u Beranama postaje promoter energetske efikasnosti

0

Od sada će građanke i građani Berana i susjednih opština imati priliku da posjećuju različite događaje, radionice i izložbe u prijatnijem ambijentu Centra za kulturu. Zahvaljujući korištenju inovativnog izolacionog materijala prilikom obnove krova, Centar za kulturu danas je energetski efikasno mjesto u kojem će se tokom cijele godine odvijati različite društvene i kulturne aktivnosti. Adaptacija krova Centra za kulturu u Beranama jedan je od deset projekata koji se sprovode na Zapadnom Balkanu s ciljem realizacije efikasnih lokalnih akcija protiv klimatskih promjena.

„Evropska unija pruža kontinuiranu podršku lokalnim i državnim institucijama Crne Gore na putu ka efikasnoj i karbonski neutralnoj ekonomiji. Evropski fondovi dostupni su svakom građaninu ove zemlje i ohrabrujemo ih da ih koriste“, izjavio je Slađan Maslać, predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Zahvaljujući novom i energetski efikasnom krovu, predviđeno je da će Centar za kulturu smanjiti potrošnju električne energije za 23,33 % čime će se ostvariti značajne uštede.

„Klimatske promjene jedan su od najhitnijih izazova našeg vremena. Da bismo se suočili s njima, lokalne vlasti moraju usvojiti i implementirati održive energetske i klimatske planove (SECAP), kako bi smanjili emisije štetnih gasova, promovisali obnovljive izvore energije i poboljšali energetsku efikasnost. Svi napori koje sprovodimo usklađeni su s ciljem Regionalnog klimatskog partnerstva između Njemačke i Zapadnog Balkana, koje podržava region u usklađivanju s klimatskim ciljevima EU i implementaciji Zelene agende.“ naglasio je Enis Čindrak, predstavnik Ambasade Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori.

„Centar za kulturu Berane predstavlja srce kulturnih dešavanja u našoj opštini. Ovdje se održavaju mnogi događaji, od pozorišnih predstava i koncerata, do projekcija filmova, koji okupljaju naše sugrađane svih uzrasta , o čemu svjedoči i broj posjetilaca. Rekonstrukcija krova uz ugradnju poliuretanske pjene omogućava nam da unaprijedimo uslove za ove aktivnosti, čineći ih prijatnijim i sigurnijim za sve posjetioce. Time doprinosimo očuvanju i razvoju kulturnog života u Beranama.“ rekla je Maja Đurišić, sekretarka Sekretarijata za ekonomiju, razvoj i investicije Opštine Berane. „Takođe, ovaj projekat ima veliki značaj u smislu energetske efikasnosti.Ugradnjom poliuretanske pjene postigli smo bolju izolaciju objekta, što će rezultirati značajnim uštedama energije. Ove mjere doprinose smanjenju troškova grijanja i hlađenja, ali i smanjenju emisije štetnih gasova, čime direktno doprinosimo zaštiti životne sredine.“, dodala je ona.

Korištenjem inovativnih izolacionih materijala, projekat u Beranama pokazao je praktične i ekološke prednosti ovakvih adaptacija i poslužio kao model drugim opštinama. Ova inicijativa ima za cilj da kulturne aktivnosti u Beranama učini dostupnijim i održivim, inspirišući druge zajednice da slijede ovaj primjer kako bi unaprijedili kulturnu raznolikost i učešće u kulturnim aktivnostima.

Projekat adaptacije krova Centra za kulturu u Beranama dio je projekta „EU za energetsku tranziciju: Sporazum gradonačelnika Zapadnog Balkana i Turske“ koji finansiraju Evropska unija i Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke. Implementira ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH na Zapadnom Balkanu. Partneri u realizaciji bili su Opština Berane i Zajednica opština Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.