Izrael bombardovao Gazu uoči glasanja o primirju

0

Izraelske snage izvele su jutros vazdušne udare na Gazu, uoči glasanja o primirju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Svjetske sile koje pokušavaju da pronađu izlaz iz krize do sada su bile neuspješne, a očekuje se da će se nastojanja za UN-ovu rezoluciju o prekidu vatre danas suočiti s vetom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon mjeseci borbe za jedinstven odgovor, sve članice Evropske unije(EU), osim Mađarske, pozvale su u ponedjeljak na „trenutnu humanitarnu pauzu“.

Takođe su pozvali Izrael da ne izvrši invaziju na najjužniji grad Gaze, Rafah, gdje se sklonilo gotovo 1,5 milion Palestinaca.

Posljednji grad koji nijesu napale izraelske kopnene snage takođe je glavna ulazna tačka za pomoć preko susjednog Egipta.

“Izraelski udari na grad ometaju humanitarne operacije, a snabdijevanje hranom poremećena je redovnim zatvaranjem granica”, navela je UN-ova agencija za palestinske izbjeglice UNRWA.

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je da zbog nestašice hrane i vode djeca i žene širom Pojasa pate od naglog porasta pothranjenosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.