Ibrahimović predvodio delegaciju BS na skupu u Njemačkoj: Očuvanje jedinstva Bošnjaka najvažnije u izazovnim vremenima

0

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović predvodio je delegaciju Bošnjačke stranke na Svečanoj akademiji koju je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i Dana Sandžaka organizovala Unija bošnjačke dijaspore u Hanoveru, u Njemačkoj.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog, vjerskog, naučnog i kulturnog života Bošnjaka iz država u kojima žive, kao i iz dijaspore.

Ibrahimović je istakao da su Bošnjaci, ma gdje živjeli, jedan narod koji dijeli zajedničku tradiciju, kulturu i istoriju i koji ima zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost. Pozvao je sve Bošnjake, posebno političke, intelektualne i vjerske elite, da u ovim izazovnim vremenima sačuvaju jedinstvo i da lične, političke i partijske interese podrede nacionalnim, istakavši da ni nacionalni ni politički interesi Bošnjaka nikada nisu bili na štetu tuđih.

U prilog tome, podsjetio je Ibrahimović, je i činjenica da je i pored toliko važnih datuma u istoriji Bošnjaka, od Kulina Bana do danas, za Dan Bosne i Hercegovine izabran dan ZAVNOBIH-a, a za Dan Sandžaka dan ZAVNOS-a, kao dani koji simbolizuju antifašističko opredjeljenje i riješenost na suživot svih, ali da suživot mora značiti “da se mi držimo našeg identiteta, da uvažavamo tuđi i da iznalazimo modele da živimo zajedno, ne negirajući jedni druge, ne pokušavajući jedni druge da asimiliramo i ne pokušavajući jedni druge da istrijebimo”, a tome su, kazao je, bili izloženi Bošnjaci u poslednjih 150 godina istorije.

Bošnjački narod mora izvući pouku iz činjenice da je skoro bio zaboravio svoje nacionalno ime, a da je u međuvremenu kao svoje prihvatio neke druge identitete.

“To nam se više ne smije ponoviti, a odgovornost za to je na nama koji predstavljamo ovaj narod i koji nosimo emanet trasiranja politike i očuvanja identiteta”, kazao je Ibrahimovića.

U tom je smislu podvukao važnost popisa koji će se održati u Crnoj Gori i pozvao Bošnjake iz Crne Gore i dijaspore da se na popisu slobodno izjasne i o pitanjima nacionalnog i vjerskog identiteta.

Na kraju se zahvalio organizatoru na dobroj organizaciji i gostoprimstvu, ali je od toga, kazao je, važnija lekcija i poruka jedinstva koja se šalje sa jednog ovakvog skupa.

Pored predsjednika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića na Svečanoj akademiji govorili su i reis IZ u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, akademik Šerbo Rastoder i mnogo drugi istaknuti predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog, akademskog i društvenog života bošnjačkog naroda širom svijeta.

Posjeta je bila prilika i za susret sa predstavnicima dijaspore na kojima je bilo govora o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i regiji, popisu, te o mogućnostima za investiranje u različite projekte u Crnoj Gori, sa fokusom na sjever Crne Gore, kao i drugim vidovima saradnje sa dijasporom, kao i niz susreta sa istaknutim predstavnicima društveno političkog života Bošnjaka u regiji i svijetu.

Pored predsjednika Ibrahimovića delegaciju Bošnjačke stranke činili su još i poslanik Damir Gutić, predsjednica OO Bar Edina Dešić i šef kabineta predsjednika Bošnjačke stranke Izet Ćorović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.