CEGAS: Glavni grad uveo e-mailove i telefone za mjesne zajednice, građani da aktivno učestvuju u radu MZ

0

Glavni grad je, nakon višebrojnih apela CEGAS-a, napravio i objavio na svom sajtu e-mail adrese za sve i uveo fiksnu telefonsku liniju za većinu mjesnih zajednica na teritoriji grada.

Ovo je, kako podsjećaju iz ove NVO, jedna od prvih preporuka koje su, u cilju povećane participacije prilikom učešća u donošenju odluka građana, uputili Glavnom gradu.

„Iako znamo koliko je minorna promjena u odnosu na sve što treba izmijeniti, radujemo se i obavještavamo javnost da budu slobodni da se obrate svojoj mjesnoj zajednici”, pozvali su iz CEGAS-a.

Nakon dobijanja Nacrta Odluke o mjesnim zajednicama, kako najavljuju, informisaće građane o njenom sadržaju, kao i novinama koje nam donosi, a onda i otvoriti diskusiju o tome
kako se može dalje unaprijediti.

„I dalje insistiramo na tome da građani i građanke moraju direktno da izaberu Savjet MZ, koji bira predsjednika; MZ moraju da imaju osposobljene kancelarije za rad, otvorene žiro račune, definisana izdvajanja iz budžeta opština za rad MZ, naknadu za rad predsjednika i članova odbora MZ, otvoren sajt”, navodi se u saopštenju za javnost ove NVO.

IZ CEGAS-a su istakli da je važno obezbijediti predstavnicima MZ da prisustvuju sjednicama Skupštine Opštine.

Takođe, dodaju, treba razmisliti o brojnim MZ koje bi zbog potreba održavanja Zbora i Referenduma trebalo podijeliti na dvije ili više.

„Lokalna samouprava treba da razmisli o delegiranju poslova mjesnim zajednicama u vidu pružanja određenih usluga građanima i građankama, što, napominjemo, ne predstavlja građansku participaciju, ali stvara dobrobit građanima prilikom rješavanja nužnih administrativnih potreba, a onda i stvara naviku za ostvarivanjem kontakta sa svojom mjesnom zajednicom”, zaključuje se u saopštenju CEGAS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.