I preko 50 stepeni: Rekordno visoke temperature na zapadnoj obali SAD-a

0

Zapadna obala SAD-a očekuje nove temperaturne rekorde uslijed toplotnog talasa koji je zahvatio taj dio zemlje, a “vruća kupola” nadvila se i nad Arizonom i Nevadom gdje milioni Amerikanaca trpe nesnosnu vrućinu, javlja Hina.

Približno 36 miliona ljudi, oko 10 posto stanovništva, izloženo je vrelini koja je zahvatila Kaliforniju, saopštila je Nacionalna meteorološka agencija (NWS).

Naučna istraživanja pokazuju da su klimatske promjene, uzokovane prvenstveno prekomjernim korištenjem fosilnih goriva, glavni krivci ekstremnih talasa toplote širom svijeta, te će i ubuduće biti u pozadini opasnih vremenskih pojava.

Očekuje se da će visoke temperature dostići ili preći dnevne rekorde u Kaliforniji, sjevernoj Arizoni, Ajdahu, Oregonu i Vašingtonu.

Ekstremni toplotni talas

U Dolini smrti, nacionalnom parku uz granicu Kalifornije i Nevade, NWS predviđa temperaturu i do 54 stepena Celzijusa koja bi mogla potrajati do petka.

Ronda Churchill/AFP/Getty Images

U subotu je tamo izmjereno 53C, čime je srušen 17-godišnji rekord. Uslijed vreline je umro 17-godišnji motociklista.

u Las Vegasu je zabilježeno 46 stepeni Celzijusa, pa je izjednačen rekord iz 2007. godine.

Temperature su u nekim mjestima i 20 stepeni Celzijusa više od uobičajenih za ovo doba godine te je tako u kalifornijskom gradu Ridingu (Redding) izmjereno rekordnih 48 stepeni Celzijusa.

“Na djelu je ekstremni toplinski talas koji se širi”, upozorio je NWS.

Povećan rizik od šumskih požara

Agencija takođe upozorava i na povećan rizik od šumskih požara s obzirom da je vazduh vruć i suh, uz stalnu prisutnost vjetra.

Kasno u subotu evakuisano je stanovništvo iz djelova okruga Santa Barbara gdje je od petka izgorjelo 13.000 jutara zemljišta.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres pozvao je na hitnu akciju kako bi se spriječio “klimatski pakao”.

Prošle sedmice je administracija predsjednika Džoa Bajdena predložila prvi sigurnosni standard za radnike i zajednice od pogubnih posljedica ekstremih vrućina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.