Njemci ljuti zbog Orbanove posjete Kini: Putuje kao nacionalni političar i ne govori u ime Evrope

0

Mađarski premijer Viktor Orban otputovao je u Kinu kao nacionalni političar i ne govori u ime Evrope, izjavio je danas potpredsjednik njemačke vlade Robert Habek.

Mađarska politika često ne predstavlja suštinu razmišljanja u Evropskoj uniji – rekao je Habek u Štutgartu povodom današnje Orbanove posjete Kini i razgovora sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, prenosi Rojters.

Orban je danas stigao u nenajavljenu posjetu Pekingu, gdje se sastao sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, a prethodnih dana posjetio je i Moskvu i Kijev.

Orban je rekao tokom susreta sa kineskim liderom da je za Mađarsku od velike važnosti što se Kina zalaže da u svijetu bude mir, a ne rat i da Mađarska veoma cijeni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posjete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsjedavajuća zemlja EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.