EU članice da rade na pasošima vakcinacije

0

Vlade zemalja Evropske unije moraju započeti tehnički rad kako bi osigurali da potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19 mogu biti uvedene u zemljama članicama do ljeta, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, prenosi Reuters.

Komisija planira da 17. marta predstavi planove za “digitalnu propusnicu”, te će sarađivati i sa međunarodnim organizacijama kako bi se osigurali da sistem radi i van Evropske unije.

Sistem za osiguravanje “pasoša vakcinacije” avio kompanije i turističke destinacije očekuju sa nestrpljenjem. Države poput Grčke i Španije zagovaraju uvođenje pasoša koji bi služili kao dokaz da je osoba vakcinisana, rezultati testova za one koji nisu vakcinisani kao i informacije o oporavku osoba koje su bile zaražene sa korona virusom.

“Temelj takvog zajedničkog pristupa je povjerenje”, napisala je von der Lajen u pismu vladama EU, dodavši da države članice moraju početi raditi odmah kako bi se osiguralo da takav sistem bude spreman na vrijeme.

Europska komisija će 17. marta donijeti zakonski prijedlog o “digitalnoj zelenoj propusnici” koja bi omogućila sigurno i slobodno putovanje u EU iz poslovnih i privatnih razloga

Komisija radi sa državama članicama na digitalnoj infrastrukturi kako bi se omogućilo da sistem za potvrde bude završen u roku od tri mjeseca, kaže von der Lajen.

“EU sistem može funkcionisati jedino ako nacionalni sistemi budu uspostavljeni na vrijeme”, rekla je predsjednica Evropske komisije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.