Erdogan upozorio Jermeniju: Ne tražite oružje od Zapada

0

Jermenija bi, zajedno sa Turskom i Azerbejdžanom, trebala da radi na izgradnji mira, umjesto što traži oružje i obuku od Zapada. To je, na konferenciji za medije, nakon duže sjednice Vlade, juče rekao turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan.

Prema njegovim riječima, neke zapadne sile tek treba da shvate da je rat u Karabahu promijenio Kavkaz i cijeli taj region.

„Oni koji su godinama huškali Jermeniju i prikupljali zaradu od bola, nevolja i sukoba svih ljudi koji žive u ovom regionu zapravo su nanijeli najveću štetu Jermenima“, rekao je Erdogan, vrlo vjerovatno misleći na SAD i Francusku.

Erdogan smatra da bi Jermenija sada trebala da vidi i prihvati činjenice.

„Nikakvo oružje i municija, koje šalju zapadne zemlje, ne može zamijeniti mir“, dodao je Erdogan, apelujući na Jermeniju da „prihvati ruku mira koju pruža Azerbejdžan“.

Kako je ovih dana prenio „Rojters„, Azerbejdžan je spreman na mirovne pregovore s Jermenijom. Uslov je da ne budu prisutni zapadni posrednici.

„Mirovni dogovor nije nuklearna fizika. Ako ima dobre volje, osnovni principi dogovora mogu da se uspostave u kratkom roku. Potreban nam je mir u našem regionu, ne u Vašingtonu, Parizu ili Briselu“, izjavio je savjetnik Hikmet Hajijev, savjetnik predsjednika Azerbejddžana, Ilhama Alijeva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.