Mladen Mikijelj

Đukanovićevi mediji se polako vraćaju „na fabrička“: Htjeli da napadnu Darija Vraneša ali nesvjesno priznali da je nekadašnji „Cetinjski vjesnik“ bio srpski!

0

U centru Pljevalja osvanuo je mural sa stihovima pjesme koji slave “srpsku slobodu” i jedinstvo “dvije kraljevine srpske”, piše portal Pobjeda.

Kako prenosi ovo propagandno glasilo Mila Đukanovića, riječ je o pjesmi Dimitrija Jevtovića Polimca – “Pljevlja moja, vesel’te se” koja je nastala 1912. povodom oslobođenja Pljevalja od viševjekovnog turskog ropstva.

Kako Pobjeda tako i ostatak medija servilnih bivšem režimu prenijeli su ovu vijest kao skandal ne bi li pokušali da diskredituju predsjednika opštine Pljevlja Darija Vraneša – međutim, zaboravili su da navedu izvor gdje je ova pjesma i bila objavljena.

Naime, ona je objavljena u Cetinjskom vjesniku davne 1912. godine a simptomatično je da je ovo prvi put da neki Đukanovićev medij dijeli priloge iz ovoga vremena. Prema tome, redakcija mora pozdraviti ovaj povratak na fabrička podešavanja Draška Đuranovića i ostalih medija pod palicom bivšeg režima koji konačno priznaju da je srpstvo u Crnoj Gori postojalo i prije njihove 1918. godine.

Ovim muralom se na zvaničnoj stranici na Fejsbuku pohvalila Opština Pljevlja

Mural koji, kako su naveli, krasi fasadu zgrade “Borovo” u centru grada, oslikali su akademski umjetnici Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović iz Vranja.

“Jevtović je pomenutu pjesmu napisao 1912. godine oslobođenja Pljevalja od viševjekovnog turskog ropstva. Pjesma je objavljena u “Cetinjskom vjesniku” 23. novembra iste godine. Kroz stihove Jevtovih je prikazao susret Vojske Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore u Pljevljima, odnosno kako kaže pjesnik zagrljaj dvije srpske Kraljevine”, navodi se u Fejsbuk objavi.

Dodaju da je Polimac bio vajar i slikar, dugogodišnji nacionalni i prosvjetni radnik, rezervni oficir srpske vojske, učesnik prvog balkanskog i evropskog rata, solunski borac, ratni dopisnik Treće srpske armije.

“Prvi put u prosvjeti postavljen je 1909. godine, kao nastavnik crtanja i pjevanja Gimnazije i Djevojačke škole u Pljevljima”, dodaju u objavi.

Na fasadi zgrade ispisano je:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.