Detalji sa suđenja – Abazović: Sud da od SDT-a pribavi Skaj prepisku koja se odnosi na Lazovića, Ubovića i Mijajlovića; Lazović: Abazović mi je uništio porodicu, tražio je po UIKS-u zaštićene svjedoke protiv mene

0

Bivši premijer i aktuelni čelnik GP URA Dritan Abazović izjavio je danas na suđenju u Ulcinju po tužbi bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića da su u prethodnom periodu kriminalne aktivnosti imale zaštitu najviših funkcionera policije i drugih organa zaduženih za sprovođenje pravde. Sa druge strane, Lazović kaže da ga Abazović u kontinuitetu kleveće, te da je on nagrađivani policajac sa ozbiljnim rezultatima u radu.

Portal RTCG objavio je najvažnije detalje sa današnjeg suđenja, a mi vam ih prenosimo.

Na početku postupka, sud je izvršio uvid u nekoliko članaka NVO MANS i portala Slobodna Evropa, gdje se pominje Zoran Lazović. Tome je prethodila rasprava između Lazovićevog advokata Zorana Piperovića i Abazovićevih advokata o tome ima li premijer pravo da se poziva na NVO sektor i medije ili treba da priča o službenim podacima i aktima.

Lazović tvrdi da već tri godine ne može da dođe sebi i pita se koji je razlog da se Abazović obruši na njega i njegovu porodicu.

„Više od 30 godina sam u sektoru bezbjednosti, i ne postoji nijedna mrlja u mojoj karijeri. Postizao sam najbolje rezultate u Službi državne bezbjednosti i Upravi policije, dobijao priznanja od međunarodnih partnera. Jedan od njih je iz turske službe, uvijek najbolji rezultati, i godišnja ocjena ‘ističe se’, kazao je Lazović.

„Zbog čega je kazao da pripremam njegovu likvidaciju sa svojim prijateljima, zbg čega je kazao da sam šef kriminala?“

Kaže da sve prijave MANS-a i drugih predate tužilaštvu protiv njega su odbacivane. Iz operativnih struktura službe izlazi avgusta 2010. godine a 2015. godine potpuno iz Službe. U državne organe se vraća 2019. godine i nije bio u posjedu operativnih informacija, niti učestvovao u njihovom kreiranju.

„A možete misliti kako sam bio u situaciji da budem šef kriminala, i na vrhu kriminalne piramide, da švercujem duvan i kokain, a da ne budem u posjedu kakvih informacija i da imam naredbodavnu ulogu. Kad sam 2019. godine na konkursu primljen u Upravu policije, na mjesto šefa sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, narodski rečeno došao sam ‘na livadu’. Nisam imao ni svoj kabinet. Za 18 mjeseci formirao sam sektor, kadrovski ga popunio sa 100 ljudi, a imao sam samo institut zaštićenog svjedoka, sve drugo je bilo u nadležnosti kriminalističke policije“, ispričao je Lazović.

Kaže da je dobio pohvale i da je sektor rješavao brojne slučajeve, uključujući i slučaj napada na Oliveru Lakić.

„Ne mogu poslije tri godine još da shvatim zašto se obrušio na mene i moju familiju, jer on nikada nije bio predmet mog interesovanja. Zbog čega je kazao da porodica Lazović priprema njegovu odmazdu, zbog čega je kazao da pripremam njegovu likvidaciju sa svojim prijateljima, zbg čega je kazao da sam šef kriminala? Zbog čega je kazao da trgujem kokainom, a najviše me zaboljelo da me komentariše kao roditelja i kao oca. Da li je za to imao pravo a ima li obraza za takve stvari, kakav sam ja roditelj i otac to najbolje znaju moja djeca. Sinovi diplomirani pravnici na Univerzitetu u Podgorici državnom, a ćerka magistar i doktor pravnih nauka u Rimu. Otkud nekome pravo, ko se nije ostvario kao roditelj i nema porodicu da komentariše, a ja mu želim da se ostvari i ima uspješno potomstvo. Uništio mi je porodicu, načeo mi je zdravlje, a danas posebno želim da ga upoznam i ako mi nešto bude, još narednih 100 godina će još jedan Zoran Lazović biti, a ima i dedine oči. Kad kažem da mi je načeo zdravlje, evo, cijeli život sam bio u sportu, nosilac sam peti dan crni pojas karatea, nikada u životu tabletu nijesam pio a tuženi je uspio da mi naruši zaravlje i terapiju prepiše o čemu kao dokaz dostavljam izvještaj ljekara specjaliste KCCG od 30. decembra 2022 godine. Cjelokupno i svoju političku platformu za političku kampanju temeljio na meni i porodici Lazović, išao je po UIKS-u da traži zaštićene svjedoke protiv mene. Na mojim rukama ne postoji gram krvi, i na mojim rukama nije bilo gram kokaina, cigareta i džointa“, kazao je Lazović.

Naveo je kako samo „želi da znam što je pravi razlog za to“.

„Ja sam u životu imao samo jedan autoritet i taj autoritet više nije živ. Ne postoji niko na planeti ko bi donio niti jedan dokaz da sam učesnik ovakvih navoda i optužbi. Znam kako su se pravile službene zabilješke, i spreman sam da ako iko donese dokaze da se javno u centru Ulcinja ili Podgorice spalim. Ovo što ste meni uradili jednog dana ćete se stidjeti samog sebe“, poručio je Lazović.

„Dat je nalog da mi se promijeni obezbjeđenje, kako bih bio lakša meta“

Tvrdi da je Abazović kao potpredsjednik Vlade učestvovao u donošenju odluke o njegovom fizičkom obezbjeđenju.

„Ali opet kako sam obavješten od ovih satelita koji će mu brzih dana okrenuti leđa, dat je nalog da se promijeni obezbjeđenje, kako bih bio lakša meta i za sve što se desi meni ili mojoj porodici, biće odgovoran Abazović. Što se tiče njegove ugroženosti od mene ili moje porodice, neka bude bezbjedan. U mojoj užoj porodici, koliko punoljetnih članova ima toliko je fakultetskih diploma, više imam doktora nauka u porodici nego Abazović poslanika“, istakao je Lazović.

Istakao je da ne postoji niko bez obzira na vjeru, ideloško drugačije mišljenje da se obratio porodici Lazović, a „da se nije izašlo u susret ako smo mogli“.

„Kod mene se kaže „da je smrt surova i teška“, a takođe se kaže „da smrt nije tragedija“ a tragedija je da se živi bez moralnih vrijednosti“, poručio je Lazović.

„Moj politički cilj je bio da se izborimo protiv mafije u Crnoj Gori“

U svom iskazu, Dritan Abazović je rekao da je sve što je kazao u svojstvu premijera, kao neko ko je bio u tom trenutku na čelu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, a prije toga obavljao funkciju potpredsjednika Vlade zadužen za sektor bezbjednosti, ostaje pri izrečenim navodima. Te navode, kaže, nije temeljio na osnovu „navoda NVO-a, intelektualaca ili pojedinica već na osnovu svega onoga što je bio predmet mog rada i dolaska do oprativnih podataka vezano za šverc cigareta, narkotika i generalno borbe protiv organizovanog kriminalna u Crnoj Gori“.

„Želim da kažem da nemam ništa protiv tužioca niti protiv njegove porodice, prije ovog nijesmo imali nikakav kontakt. Sve što sam saopštio protiv tužioca je u kontekstu posla i radnih zadataka koje sam obavljao. Moj politički cilj je bio da se izborimo protiv mafije u Crnoj Gori, i u tom kontekstu naše aktivnosti su dovele u vezu brojna lica u Crnoj Gori protiv kojih se vode određeni postupci ili će se voditi u naredom periodu. U odnosu na ova lica nemam ličnog animoziteta niti drugog odnosa koji prevazilazi profesionalni kontekst. Tako da odbacujem teze da sam tužiocu i njegovoj porodici narušio društveni mir, odnosno uništio porodicu, to nema veze sa mnom već se radi o profesinalnom odnosu prema poslu. S tim u vezi iznio bih par činjenica. Tražim od suda da pribavi od SDT-a Skaj prepisku koja se odosi na tri lica – Lazović Zorana, Ubović Ranka i Mijajlović Aleksandra iz kojijh će se utvrditi tvrdnje koje je tuženi iznio na tom odboru, a što se potvrđuje svakim danom objavama u medima, a između ostalog, odnose se i na tužioca. Razlog zašto sam ja izrekao navedene optužbe na račun tužioca je činjenica da je Lazović bio na čelu sektora koji je bio zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala, samim tim i za suzbijenje šverca kokaina i duvana i drugih teških krivičnih djela. Pripadnik njegove jedinice je bio i njegov sin Petar Lazović a sticajem okolnosti se protiv njega vode postupci pred SDT-om“, kazao je Abazović.

„Tužilac bio obaviješten o kriminalnim aktivnostima koje su se dešavale u Crnoj Gori“

Bivši premijer navodi da je SDT preduzeo više mjera prema Petru Lazoviću i drugim licima koji su bili pripadnici Uprave policije.

„Te radnje su usmjerene u cilju suzbijanja organizovane kriminalne grupe poznate kao „Kavački klan“. Počelo se informacijama koje su državni organi Crne Gore dobili od međunarodnih partnera prevshodno od Europola a koji nije jedini koji je dostavio informacije o „Kavačkom klanu“. U tom kontekstu pojavila se prepiska sa Skaja koju je dostavio Europol, a građani su imali prilike da vide putem medija, gdje se više puta pominje tužilac. Na osnovu toga bilo je mogih prepiski, neke od njih su navodile da je tužilac bio obaviješten o brojnim kriminalnim aktivnostima koje su se dešavale na teritoriji Crne Gore. U tom pravcu izdvajam Skaj prepisku koja se odosi na komunikaciju službenika Milovića i ekipe „kavačkog klana“ a koja je u medijama objavljena pod naslovom „Milović organizovao proslavu nakon likvidacije Kožara, da se legitimišemo neka nas hapse“. Dakle, ja sam optužio ove ljude za teške stvari i iza toga čvrsto stojim i to se svakodnevno potvrđuje. Dalje navodim Skaj prepisku Lazovića sa Zvicerom, Šarićem i Milovićem pod naslovom „Tigar pukne par miliona za izbore“. Dalje na Skaju prepiska o likvidaciji Klikovca pod naslovom „Buretin Pulen spremio ubistvo“. Dalje Skaj prepiska objavljena u „Borbi’ pod naslovom „Ranko Ubović na nagovor mog oca Zorana na jedne izbore pukne par miliona evra, sigurne glasove nosi Milu“. Kroz ove navode dovodim u kontekst tužioca kao roditelja Petra Lazovića i druga koja je bitnija – šefa odnosno nadređenog čiji je član Petar odosno njegov sin“, ispričao je Abazović.

„Kriminalne aktivnosti imale zaštitu najviših funkcionera Uprave policije“

Kako naglašava, pošto je Lazović u svom obraćanju naveo da se radi o čovjeku koji je veliki profesionalac, postavlja se pitanje je li logično da je sve ovo što je isplivalo a brojne radnje su se desile, da se one sada otkrivaju a da bezbjednosne službe toga perioda to nijesu primjetile.

„Iz tog razloga ostajem pri tvrdnjama da su kriminalne aktivnosti imale zaštitu najviših funkcionera Uprave policije i drugih organa zaduženih za sprovođenje pravde u Crnoj Gori te je Pandorina kutija otvorena i sada imamo procesurane visoke funkcionere Uprave policije Crne Gore, između ostalog i sina tužioca, a lićno mislim da će ruka pravde stići i do drugih ljudi protiv kojih se u ovom trenutku ne vode određeni postupci. Tužilac je vodio jedinicu čiji su pripadnici mučili ljude po Crnoj Gori. O čemu postoje foto i audio zapisi. Iako on iz svega ovoga želi da izuzme sopstvenu odgovornost a da svali na ljude kojima je bio nadređen. Samo u tom kontekstu, po mom skromnom sudu, sam mislio da je loš otac. Zbog toga sam smatramo da imam pravo na iznošenje tvrdnji da tužilac stoji na vrhu kriminalne piramide u Crnoj Gori. Postoje i druge stvari koje još nijesu vidjele svjetlost dana, to jest, još nijesu objavljene u medijima ali su u posjedu institucija Crne Gore i nadamo se da će one u jedom trenutku dobiti epilog. Ta sananja potiču od dužnosti koje sam obavljao u tom periodu a i dužnost je da obavijestimo građene odnosno javnost o činjenicama u cilju obezjeđenja veće sigurnosti svih građana Crne Gore, kao i ekonomskog prosperiteta Crne Gore“, rekao je Abazović.

Na pitanje Piperovića šta sve smatra političkim stavom u odnosu na tvrdnje iz tužbe, tuženi odgovara „političkim stavom smatram ono to ima društveni karakter i iskaze koje se odnose na društvene fenomene u Crnoj Gori“.

„Podmetačina je da sam komandovao ‘kavačkim klanom'“

Lazović je rekao da se Abazović posebno osvrnuo „na mog sina Petra Lazovića“.

„A u tom dijelu ističem mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore br. 235/23 od 2. avgusta 2023. godine kojim daje preporuku predsjedniku Vlade Crne Gore, ovdje tuženom, a u odnosu na podnosioca Petra Lazovića da se uzdrži od izjava i kvalifikacija kojima se okrivljeni implicitno ili eksplicitno oglašava krivim do okončanja postupka u skladu sa zakonom i time ne narušava pretpostavku nevinosti a stovrmeno ne preuzima aktivnosti koje narušavaju princim pravilnosti u cjelini.

„Dalje ističem da je gola neistina, kleveta, podmetačina, da sam ja komandovao „kavačkim klanom“. Za period godinu i po dana koliko sam bio pomoćnik direktora i na čelu sektora uhapšeno je preko stotinu pripadnika „kavačkog i škaljarskog klana“. U 2020. godini uhapšeno je 44 „kavačna“ i osam „škaljaraca“. Zajedno sa međunarodnim partnerima zaplijenjeno je deset tona kokaina i tri tone marihuane. Za dio tih međunarodnih operacija početne podatke dao je sektor za borbu protiv organizovanog kriminalna i korupcije. Smatram da suština svega ovoga stoji u manipulaciji tuženog. Ubistvo Saše Klikovca riješeno je u rekordnom roku, a u tom kontekstu najveći doprinos dao je Petar Lazović. Smatram da je sve ovo napravljeno da bi se obesmislio rad Sektora za borbu protiv organizovanog kriminalna i korupcije i rad bivšeg glavnog specijalnog tužioca, da nacrtaju mete operativcima koji su rješavali najteža krivična djela, da prepadnu zaštićene svjedoke, i produkt njihovog rada se ovih dana vidi na ulicama Crne Gore. Znači, ubice se šetaju normalno po Crnoj Gori jer posle tri godine pritvorenici nijesu imali presude“, izjavio je Lazović.

Piperović je sudu predočio da „one sekunde kada je tuženi kazao da je govorio u svojstvu premijera i govorio da će sve njegove tvrdnje vrijeme da potvrdi, vi ste trebali kao sudija da zaustvite suđenje i damo konačne predloge“.

„Tako se sudi u ovim predmetima. Ako se već uvela Skaj prepiska, onda vas molim da vam i prilože kao dokaz moje tvrdnje da se ne radi o slobodi govora već o nečemu što implicira stav tuženog o nekim događajima ili ličnostima i one nemaju veze ni sa Skajom, ni sa Đurom ni sa Perom nego je prosto parnica. Da bi potvrdio moj stav, anulirao stav kolega da nije sloboda govora, ja sam vrio dobro namjerno pitao tuženog šta je politički stav, da bi mi on potvrdio, da to što je rekao nije rekao slučajno, i da je u konkretnoj parnici politiki stav. Da protiv toga nemam ništa lično ali za to se plaća nanada štete“, rekao je Piperović.

Advokat Abazovića Gzim Hadžibeti kaže da današnji iskazi parničnih stranaka potvrđuju da bivši premijer nije iznio suštinski ništa mimo onoga što već ranije nije bilo ukazivano od NVO-a i narodnih poslanika ili od građana, bilo posredno ili neposredno.

„Ako bi se prihvatilo da u ovom predmetu postoji pravni osnov za obavezivanje tuženog na plaćenje tražene naknade, onda bi to značilo da svi ljudi koji su kroz razne medije pomenuti imaju pravo da tuže Europol i druge međunarodne institucije, da tuže američkog državnog sekretara jer je rekao da je sadašnji glavni specijalni tužilac naslijedio korumpirane institucije, i procisuirao korumpirane državne zvaničnike. Sloboda govora i sloboda izražavanja Ustavom i evropskim konvencijama zajamčeno je pravo a u odnosu na tuženog u konkretnom slučaju s obzirom da je postupao sa pozicija premijera i njegova zakonska dužnost za koju ne može da odgovara“, rekao je Hadžibeti.

Abazovićev advokat Petar Martinović rekao je da uzimajući u obzir stavove i slučajeve pred Evropskim sudom za ljudska prava ne ostavlja se veliki prostor za ograničavanje slobode izražavanja kada su u pitanju debate vezane za pitanja društveno-javnog interesa.

Podsjetimo, danas je u Ulcinju održano ročište po tužbama biznismena Ranka Ubovića i Zorana Lazovića, koje je bivši premijer Dritan Abazović ranije optužio za umiješanost u teška krivična djela, pa čak i da priželjkuju njegovu fizičku likvidaciju. Njih dvojica su to negirali i tužili Abazovića. Traže po 21.000 evra naknade zbog povrede prava ličnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.