Mladen Mikijelj

Debakl Šolca u Kini: Njemački kancelar nije uspio da utiče na Si Đinpinga

0

Pregovori njemačkog kancelara Olafa Šolca i kineskog predsjednika Si Đinpinga nisu bili naročito uspješni jer njemački lider nije uspio da ubijedi Peking da učestvuje na konferenciji u Švajcarskoj, navodi njemačka televizija Tagesšau.

„Kako bi otvorio vrata za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, kancelar Šolc stigao je na sastanak sa uticajnim šefom Kine Si Đinpingom u Pekingu na proljeće, kada se budi život. Međutim, što se tiče narednih pregovora, toga vjerovatno neće biti“, navodi dopisnik ove televizije.

Šolc je nakon sastanka izrazio uvjerenje da je razgovor sa kineskim liderom postavio kamen temeljac i da će doprinijeti daljim razgovorima.

„Kancelar nije uspio da postigne svoj cilj da ohrabri Kinu da prisustvuje mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj narednih mjeseci“, navodi se u medijskom izvještaju.

Šolc je doživio neuspjeh i po pitanju konflikta na Bliskom istoku, jer Kina održava dobre odnose sa Iranom i arapskim zemljama i prije je na strani Palestine. Nemački kancelar je pozvao na nesmetan pristup humanitarnoj pomoći Gazi, dodajući da je to zajednički cilj i Njemačke i Kine.

„Pregovori o Ukrajini i Bliskom istoku nisu bili naročito uspješni za Šolca, na kraju putovanja, Kina ostaje uticajan, ali težak partner u pregovorima“, navodi dopisnik njemačke televizije.

Šolc je ranije na društvenoj mreži Iks napisao da je tokom posete Kini zamolio Si Đinpinga da utiče na Moskvu da okonča sukob u Ukrajini, jer riječ Kine ima težinu u Rusiji.

On je rekao i da su Berlin i Peking dogovorili da podrže mirovnu konferenciju u Švajcarskoj na kojoj Moskva neće učestvovati, kao i slične konferencije u budućnosti.

Si Đinping je na sastanku sa Šolcom ukazao da je za brzo rešavanje ukrajinske krize potrebno da se obrati pažnja na mir i stabilnost, a ne na ostvarivanje sopstvenih interesa.

Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo da se Peking zalaže za blagovremeno sazivanje međunarodne mirovne konferencije, koju priznaju i Rusija i Ukrajina uz ravnopravno učešće svih strana i poštenu raspravu o svim mirovnim predlozima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.