Mladen Mikijelj

Crna Gora mora da odluči: Beograd ili Srebrenica!

0

Politička Podgorica još je djelimično pod kontrolom zapadnih sila i nije isključeno da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što bi svakako uticalo na odnose sa Beogradom, ali mnogo više na unutrašnje političke odnose u samoj Crnoj Gori, mišljenja je Stevica Deđanski.

Vlada Crne Gore se zasad nije izjasnila da li će ili ne glasati u Ujedinjenim nacijama za nacrt Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložile Njemačka i Ruanda.

Ne bi trebalo, ali moglo je i gore

Međutim, iako odgovor još nije poznat protivljenje da Podgorica glasa za već je izrazila članica Vlade, prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) kao i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, koji je poručio premijeru Crne Gore Milojku Spajiću da ne računa na njegovu podršku.

Profesor Stevica Deđanski, predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da Crna Gora ne bi trebalo da glasa za ovu rezoluciju, ali da isto tako treba biti svjestan da su Srbiji sa ovom državom, kao i njoj, potrebni dobri odnosi.

„Jasno je naravno da bi to bila greška i da bi u Beogradu to izazvalo određen stepen nerazumijevanja, ali svi znamo da u Podgorici još uvijek stranci imaju nadzor. S druge strane, ako ćemo da se tješimo, da je Milo Đukanović na vlasti o tome se ne bi ni sekunda razmišljalo već bi se odmah prihvatilo“, kaže Deđanski.

Podgorica je još u rukama stanaca

Po njegovom mišljenju, vlada u Podgorici ima i prosrpske elemente u sebi i teško je da će dobiti saglasnost u vezi sa ovom stvari.

„Naravno, to je bitan činilac jer premijer vlade Crne Gore mora da vodi računa i o tome da li će imati vladu ukoliko tako nešto oduče, da kažem na svoju ruku na licu mjesta, to jest na samom glasanju što može lako da s desi“, napominje Deđanski.

On smatra da ni Podgorici nije lako da donese odluku po ovom pitanju, jer se nalazi između čekića i nakovnja.

„To jest, s jedne strane imaju pritisak zapadnih sila da glasaju za tu rezoluciju dok sa druge strane imaju narod koji im je dao poverenje na izborima da zastupaju njihove interese. A nije u interesu većinske Crne Gore da glasajući za ovu rezoluciju pokvare odnose s Beogradom pa i sa Republikom Srpskom sa kojom su nedavno, da kažemo, i obnovljeni i ponovo uspostavljeni“, objašnjava Deđanski.

Treba biti mudar

U tom kontekstu naš sagovornik kaže da u ovoj situaciji treba biti mudar i procijeniti šta je dugoročno u interesu.

„Dakle, da li nam je u interesu da prekinemo zbog ovoga odnose sa Podgoricom ako glasaju za, ili da se borimo dalje da obnovimo do kraja odnose sa ovom državom sa kojom imamo više zajedničkog neko sa bilo kojom drugom na Balkanu“, ističe Deđanski.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dragoslav Šćekić, smatra da ne bi trebalo da u Ujedinjenim nacijama Podgorica podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jer bi to moglo dodatno da podigne tenzije u regionu i Crnoj Gori, kao i da Crna Gora nije ta koja bi trebala da bilo koji narod u ovom momentu naziva genocidnim.

On je rekao da će, ukoliko platforma o glasanju u Ujedinjenim nacijama bude na dnevnom redu Vlade, glasati protiv i dodao da

Crna Gora ne želi da od srpskog naroda napravi nepoželjnu sliku u svijetu. Prema njegovim riječima, SNP bi na isti način reagovao i da je u pitanju neki drugi narod.

On je istakao da je regionu potrebna nova atmosfera i komunikacija koja vodi u pravcu prevazilaženja granica i razlika.

 

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.