Mladen Mikijelj

Italija ne želi da se miješa: Neće slati vojnike u Ukrajinu

0

Italija ostaje pri stavu da se njene snage neće miješati u oružani sukob u Ukrajini jer bi u slučaju dodatne eskalacije Rim izgubio mnogo, rekao je ministar odbrane Guido Kroseto.

On je u intervjuu Corriere della Sera istakao da smatra da je trebalo pomoći Ukrajini da izbjegne konflikt kroz diplomatiju i dijalog, prenosi Tanjug.

Naša pozicija se ne mijenja, uvijek smo govorili da Ukrajini treba pomoći i to činimo, ali isključujemo mogućnost direktne intervencije naše vojske u sukob”, rekao je Kroseto.

Objasnio je da je intervencija italijanskih snaga u međunarodne sukobe zabranjena, osim onih koje su predviđene zakonom i Ustavom, a konflikt u Ukrajini ne spada u tu kategoriju.

(REUTERS/Stoyan Nenov)

Oružane intervencije Italija može da provede samo prema međunarodnom mandatu, uključujući izvršenje rezolucija Ujedinjenih naroda.

“Situacija u Ukrajini ne ispunjava te kriterijume, a pokrenula bi dalje spiralno širenje sukoba koji ne bi bio od koristi prije svega samim Ukrajincima. Ukratko, uvjeti za naše direktno učešće ne postoje”, naglasio je Kroseto.

U slučaju da ruska armija zauzme Kijev, to bila “katastrofa za sve”, jer bi se time svijetu poslala poruka da je invazija na suverenu zemlju prihvatljiva, ukoliko je ta zemlja slabija, rekao je ministar.

Naglasio je sve države mogu da urade nešto kako bi pomogle Ukrajini, ali da mora da se insistira na diplomatiji.

Moramo da izvršimo pritisak na UN, Putina, na Ženevu, a Vatikan također može da nastavi svoje posredovanje. Čak i jedan dan bez bombi je rezultat, jer onda mogu postati dva, tri ili četiri”, ocijenio je on.

Kroseto je istakao da Italija teži da uradi isto kada je u pitanju Izrael, rekavši da je Izrael prijateljska zemlja, ali da je Rim zauzeo “oštar” stav prema Tel Avivu.

“Radimo otvoreno na primirju, kako više ne bi ginuli nevini. Ove velike demonstracije koje pozivaju na mir, možda bez upotrebe nasilja, koje nažalost vidimo posljednjih dana posebno na univerzitetima, su u redu. Otišao bih na demonstracije za odbranu djece Palestine da u isto vrijeme postoji i ona za djecu Ukrajine. Za sve, ne samo za neke. Mir ne može postati ideološki klub, on mora biti ujedinjujuća vrijednost”, zaključio je Kroseto.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.