Bugarska kupuje američke „strajkere“: Više od dve milijarde dolara za borbena vozila

0

Bugarski parlament ratifikovao je danas ugovor o nabavci američkih borbenih vozila „strajker“, u vrednosti od 2,2 milijarde dolara.

Procjenjuje se da će troškovi projekta uključivati 1,21 milijardu dolara za nabavku 198 „strajker“ vozila, 65 miliona za artiljeriju i malokalibarsko oružje i 101 milion dolara za protivtenkovske projektile „džavelin“, prenosi bugarski „Sofija gloub“.

„Sam ugovor predviđa značajno industrijsko učešće i očekujemo da će to dovesti do osjetnog industrijskog efekta koji se ne tiče samo izvršenja ugovora“, rekao je ministar odbrane Todor Tagarev, dodavši da su bugarske kopnene snage čekale na novu opremu 35 godina.

Prva isporuka vozila očekuje se u trećem kvartalu 2025. godine i nabavka municije biće predmet dodatnih ugovora u okviru američkog programa za međunarodnu vojnu prodaju.

Za rafitikaciju je glasalo 148 poslanika iz redova GERB-UDF, „Nastavljamo promene – demokratska Bugarska“ i Pokret za prava i slobode, dok su protiv bilo 53, iz redova Vuzraždane, Bugarske socijalističke partije i ITN, dok su se ostali uzdržali od glasanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.