Mladen Mikijelj

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici imaće posljedice po Srbiju, ali i po svijet

0

Usvajanje rezolucije o Srebrenici imalo bi posljedice po Srbiju ali i po svijet, jer ako se ona usvoji na ovakav način, imaće mnogo veće posljedice po svijet i po Ujedinjene nacije, izjavila je danas predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić. Ona je odgovarajući na novinarsko pitanje kakve posljedice bi po Srbiju moglo imati usvajanje rezolucije u Srebrenici istakla da bi posljedice po svijet imalo, jer ne postoji pravilo koje nije prekršeno da se dođe do ove rezolucije.

„ Zaobišli su Savjet bezbijednosti, što znači da ništa više ne mora da ide na Savjet bezbijednosti. Ovo je par ekselans pitanje za Savjet bezbijednosti, zato što je Bosna i Hercegovina tretirana kao zemlja koja može da ugrozi mir i stabilnost u regionu, zbog čega valjda postoji visoki predstavnik. Da to nije tako, ne bi ni postojao visoki predstavnik, tako da sva pitanja koja se tiču Bosne i Hercegovine, moraju apsolutno da idu na Savjet bezbijednosti, a ne na Generalnu skupštinu”, rekla je ona.

Ocijenila je da veliki i silni, ako hoće, mogu da prekrše taj presjedan i dodala da su veliki i silni u ovom trenutku, ali da se njihova veličina i sila polako krune, upravo zato što pokazuju da nemaju nikakav obzir prema pravilima i procedurama. „ Onda sve više zemalja to vidi, sve su više frustrirane time, sve više zemalja ne žele da pristaju više na to, ne žele da ih tretiraju kao zemlje drugog reda i malo se mijenja svjetski poredak u skladu sa svim tim”, rekla je ona. Zapitala je da, ako to sebi dozvoljava Njemačka, Velika Britanija, SAD, zašto ne bi i drugi.

Ocijenila je da ako bi se usvajanje rezolucije našlo na dnevnom redu Generalne skupštine, to bi značilo da se prvi put tema važna kao što genocid nalazi na preglasavanju. „Samo je dva puta na Generalnim skupštinama Ujedinjenih nacija bila tema genocida na dnevnom redu i oba puta je usvojena konsenzusom”, naglasila je ona.

Dodala je da vrhunski autoriteti na temu genocida, Holokausta, ratnih zločina, kao što su Jehuda Bauer ili je Efraim Zurof kažu da je u Srebrenici bio ratni zločin, ali nije počinjen genocid. „ Ako na taj način tretirate ta pitanja i pojedinačne slučajeve onda ćete na Generalnim skupštinama Ujedinjenih nacija u budućnost imati više rezolucija koje će biti na tu temu oko kojih će se preglasavati, da na kraju krajeva ni ta riječ više ništa neće značiti”, istakla je Brnabić uz ocjenu da je za Ujedinjene nacije opasno kada postoji preglasavanje i nadglasavanje o ovako važnim pitanjima, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.