Borovinić-Bojović otkrila spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića

0

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović, na poziv porodice Milić, otkrila je danas u kučkom seluu Orahovo spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića. Skupština Glavnog grada 3. avgusta prošle godine jednoglasno je usvojila odluku o podizanju ovog spomen-obilježja.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje među vama. Želim sve da vas pozdravim i da se zahvalim porodici Milić što su mi ukazali čast da govorim na ovoj svečanosti otkrivanja spomen ploče na kući Arsa Milića, njihovog slavnog pretka i izuzetne ličnosti naše istorije, hrabrog ratnika i borca za slobodu. Činjenica da su za ovu odluku glasali svi odbornici u Skupštini Podgorice svjedoči da uprkos prisutnim podjelama u našem društvu, ipak postoje zajedničke vrijednosti i ličnosti koje ih simbolizuju, oko kojih se svi možemo okupiti. To je, složićete se sa mnom, veoma ohrabrujuće i dragocjeno za našu budućnost”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je istorija upamtila Arsa Milića kao potporučnika, komandira Donjoubalske čete Gornjokučkog bataljona, hajduka koji je bio “kadar stići i uteći i na strašnom mjestu postojati”.

“Kao takav, on pripada redu onih ličnosti koje nas čine ponosnima što pripadamo baš ovom narodu – narodu koji je prošao kroz mnoga iskušenja, patnju i bol, ali čiji se duh nikada nije dao slomiti. Naš narod je baš kao i Arso, umio naći izlaz iz svakog – simboličnog ili stvarnog – kazamata, i uvijek se dočekati na svoje noge. Ovaj kučki heroj je cijelim svojim životom posvedočio jednu od osnovnih maksima ovog našeg krša: jedina alternativa slobodi može da bude smrt. Uvjerena sam, da je kojim slučajem Arso Milić rođen samo malo ranije, i o njegovim podvizima bismo, kao i o njegovom slavnom pradjedu Đulji Jovanovom, mogli da čitamo na stranicama “Primjera čojstva i junaštva”, koje nam je ostavio vaš i naš vojvoda Marko Miljanov Popović”, kazala je Borovinić Bojović.

 

Ona je istakla da inicijativa da se na ovoj kući postavi spomen ploča ne čini samo čast porodici Milić, njihovom bratstvu i plemenu, već i cijelom našem društvu kojem će na ovaj način lik Arsa Milića biti vidljiviji i ujedno dostupniji našim mladim naraštajima da u njegovoj hrabrosti i stavu prema životu i životnim teškoćama pronalaze inspiraciju za sebe.

Kučima, kako smo se više puta uvjerili, ne manjka ni inicijative ni pregnuća, o čemi lijepo svjedoči i porodica Milić. Zahvaljujući tome ovaj kraj se u novije vrijeme razvijao brže nego druga područja Podgorice. Time ste sasvim sigurno zaslužili adekvatnu podršku Glavnog grada kako bi se obezbijedio još brži razvoj i kvalitetniji uslovi za život i rad u ovim brdima. U svakom slučaju, dok god je u Kučima živ i zdrav duh Arsa Milića, kao što vidim da jeste, vaš napredak i bolje sjutra je osigurano – zaključila je predsjednica Skupštine.
Predsjednica je spomen-ploču otkrila zajedni sa potomkom i imenjakom Arsa Milića, svjetskim prvakom u džiu-džicu.Na svečanosti su govorili i protojerej Predrag Šćepanović, kao i književnik Perivoje Popović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.