Austrijska ministarka odbrane: NATO je prešao crvenu liniju

0

Zapadni partneri Ukrajine su prešli crvenu liniju kada su dozvolili Kijevu da koristi njihovo naoružanje za napade unutar Rusije, izjavila je ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner u intervjuu za „Prese“.

Podsjećanja radi, dio NATO članica je u proteklim nedeljama otvoreno podržao ideju i dalo dozvolu Ukrajini da koristi naoružanje zapadne proizvodnje za napade na teritoriju Ruske Federacije, navodno na „ograničen način“.

Uprkos tome, Zapad i dalje insistira na tome da on nije učesnik u sukobu i da podržava napore Kijeva samo zbog kako bi se zaustavio prodor ruske vojske u Harkovskoj oblasti, koji je Moskva pokrenula kako bi pomerila liniju kontakta dalje od granice i time spriječila dalje ukrajinske napade po civilnim ciljevima.

Crvena linija je pređena„, rekla je Tanerova komentarišući odluku SAD, Francuske i Njemačke da daju dozvolu za upotrebu njihovog naoružanja u prekograničnim napadima.

Na pitanje o tome na koji bi drugi način Ukrajina mogla da zaustavi Harkovsku operaciju, austrijska ministarka izjavila je da je „Austrija neutralna država i da nije na njoj da sudi o tome“.

Ona je navela i da je „zadovoljna“ time što je bar generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

Međutim, vrijedi podsjetiti da je, uprkos tome, francuski predsjednik Emanuel Makron najavio da će njegova država poslati instruktore u Ukrajinu, a ovu ideju je podržalo nekoliko država u okviru NATO.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.