Ove namirnice vam mogu pomoći da se rashladite u vrelim letnjim danima

0

U danima koji su pred nama dnevne temperature premašivaće 30 podeljak Celzijusove skale. Sladoledi i ledeni dezerti mogu delovati kao odlično osveženje, ali su efikasni samo trenutno – već nakon 15-ak, 20 minuta efekat je potpuno suprotan. Koje se to namirnice preporučuju leti, jer imaju sjajan osvežavajući efekat?

Krastavac

Krastavac je bogat vodom, zahvaljujući čemu ima momentalno hidrirajuće dejstvo na organizam i sposobnost da spušta telesnu temperaturu. Bilo da ga iseckate u salatu, pojedete u komadu ili dodate u vodu (iseckanog na kolutove) – krastavac je leti veoma poželjan u ishrani.

Dinja

Dinje se bogate vodom, ali i velikim brojem nutrijenata koji su organizmu potrebni kako bi pravilno funkcionisao: vitamin B, magnezijuum, kalikum, vlakna su samo neki od njih. Možete je iseckati i poslužiti rashlađenu, a možete i dodati u osvežavajući smuti.

Zeleniš

Zeleno lisnato povrće je bogato vlaknima, ali i kalcijumom koji je veoma delotvoran u snižavanju telesne temperature. Zato bi tokom leta bilo poželjno da ishranu bazirate na spanaću, zelenoj salati, kineskom kupusu i sličnim namirnicama koje biste jeli kao kompletan obrok ili dodavali u hranu ili smutije.

Mango

Mango mnogi nazivaju kraljem voća, jer ne samo da je ukusan i osveežavajući, već je dobar i za varenje i daje priliv pozitivne enegrije. Može jesti na sve moguće načine: u koktelu, iseckan na kockice, kao sastojak smutija, pa čak i izblendan, pa zaleđen (kao sladoled).

Limun

Oni koji ne vole običnu vodu jer je bezukusna, limun može biti od velike koristi, jer samo par kapi limunovog soka ili malo narendane kore vodi daju potpuno drugačiju aromu. Osim toga, limun je bogat vitaminom C, koji je organizmu uvek dobrodošao.

Jogurt ili grčki jogurt

Bogati kalcijumom, vitaminom B i korisnim bakterijama, jogurt i grčki jogurt su odličan izbor u vrelim letnjim danima. Možete ga koristiti kao sastojak za pripremu dresinga za salatu, piti uz dodatak iseckanog voća ili koristiti kao osnovu za prirodni sladoled.

Nana

Nana je poznata kao namirnica koja ima osvežavajuće dejstvo, pa je zato čest sastojak letnjih koktela. Najjednostavniji način da je implmentirate u letnju ishranu jeste dodavanjem u vodu (možete i zajedno sa par kriški limuna i par komadića krastavca), a ukoliko je budete konzumirali u kontinuitetu, organizam će vam reći hvala tako što će se manje znojiti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.