Izvori tvrde: Bošnjačka stranka ulazi u Vladu

0
Bošnjačka stranka će uskoro postati dio parlamentarne većine i imaće resore u vladi Milojka Spajića, potvrđeno je „Danu“ iz više izvora, a konačnu ulaznicu je dobila prije dvije noći prilikom glasanja o amandmanima na izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore.

Podsjetimo, Skupština nije prihvatila amandmane poslanika Nikole Rakočevića (DPS), Nikole Zirojevića (SD), Ane Novaković Đurović (GP URA), Adrijana Vuksanovića (HGI) i Radnike Ćinćur (poseban klub poslanika) na predlog tog zakona. Oni su u jednom od amandmana tražili da uslov za izbor generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) bude deset godina radnog iskustva. Taj amandman podržalo je 27 poslanika, a 29 je bilo protiv, dok su poslanici BS bili uzdržani, što je bilo dovoljno da amandmani ne prođu. Poslanici iz reda DPS-a, Demokratske Crne Gore, SD, Hrvatske građanske inicijative i GP URA bili za amandmane. Na glasanju se nije pojavio poslanik Demokrata Nikola Rovčanin.

Taj amandman je posebno bio problematičan za Vladu i premijera Milojka Spajića jer su ga podržavale Demokrate, koje su dio većine i Vlade. Zato je bilo neophodno da poslanici BS budu protiv ili uzdržani.

Povodom usvajanja seta zakona neophodnih za dobijanje pozitivnog IBAR-a, premijer Milojko Spajić primio je u zgradi Generalnog sekretarijata Vlade poslanike i članove Vlade.
Kako je saopšteno iz Vlade, tom prilikom je istakao da su se svi nesebično dali za zajednički cilj – dobijanja IBAR-a, ali da je pred svima još mnogo posla.

– Poslije teškog dana i postignutih nespornih rezultata, Japanci bi u svom timu jedni drugima rekli – otsukaresama! Sinoć je bio otsukaresama koktel za sve koji su se nesebično dali za zajednički cilj dobijanja IBAR-a! Čeka nas još mnogo posla i nadamo se još mnogo otsukaresama momenata – poručio je premijer u objavi na društvenoj mreži X.

Ulaskom Bošnjačke stranke u igru, Spajić je izveo odličan politički veleslalom i spriječio krizu Vlade, jer bi prihvatanje amandmana bilo direktno suprostavljanje njegovoj volji i želji, a da neće dozvoliti da do toga dođe pokazao je istog tog dana, kada je „smijenio“ ministra pravde Andreja Milovića sa pozicije predstavnika Vlade u raspravi o IBAR zakonima samo zato što je prihvatio amandman koji ispravlja tehničku grešku.

tim „križajevskim“ potezima premijera Spajića ima i nedostataka, poput činjenice da se obećano mora ispuniti, a tu se prije svega misli na rekonstrukciju izvršne vlasti.

Prema nezvaničnim informacijama „Dana“, nakon što dobijemo pozitivan IBAR, doći će do rekonstrukcije, odnosno kako u PES-u kažu, proširenja Vlade. Izvjesno je da će dva ministarstva dobiti Nova srpska demokratija Andrije Mandića, ali nije sigurno da će u Vladu ući i predstavnici Demokratske narodne partije Milana Kneževića, i to svojom voljom. Postoji varijanta da DNP ne uđe u izvršnu vlast zbog glasanja Crne Gore u UN za rezoluciju o Srebrenici, ali da nastavi da je podržava u parlamentu.

Prema tim informacijama, Bošnjačka stranka dobiće najmanje jedan resor u Vladi, a definitivno ga je „zaslužila“ svojim strpljenjem i uzdržanošću prilikom glasanja za amandmane.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.