Mladen Mikijelj

Apple omogućio korisnicima da preuzimaju aplikacije sa veb stranica

0

Apple je ponudio iOS 17.5 beta 2 za developere, a iako to inače ne bi bila važna vijest, u ovom slučaju ipak jeste jer označava debi još jedne funkcije na koju je zakon Evropske unije prisilio kompaniju iz Cupertina.

Apple je zbog Zakona o digitalnim tržištima EU (DMA) bio primoran da omogući korisnicima u Evropskoj uniji da preuzimaju aplikacije sa veb stranica, odnosno takozvani „sideloading“, stoga nije potrebno posjećivati Appleov App Store ili neku drugu prodavnicu aplikacija. Apple je takođe počeo podržavati alternativne prodavnice aplikacija od izlaska iOS-a 17.4, takođe zahvaljujući DMA zakonu.

Ovaj potez Apple rezultira većom fleksibilnošću u pronalasku aplikacija, međutim, i dalje je riječ o Appleu, tako da se kompanija ipak „ugrađuje“. Developeri koji žele ponuditi aplikacije za preuzimanje na svojim veb stranicama moraju proći „proces ovjere“, moraju biti članovi Apple Developer Programa najmanje dvije godine u kontinuitetu, a svaki developer mora biti iz EU ili imati podružnicu koja je u EU.

No, to nije sve. Samo aplikacije koje su imale milion i više godišnjih prvih instalacija na iOS-u u EU u prethodnoj godini ispunjavaju uslove za distribuciju na ovaj način. Dakle iako „bašta sa zidovima“ sada ima niže zidove, oni su i dalje tu. Dobra vijest je to što se aplikacije preuzete s web stranica mogu vratiti, ažurirati i sigurnosno kopirati kao i sve druge.

Kada korisnik želi instalirati takvu aplikaciju, vidjeće sistemski list koji prikazuje naziv aplikacije, ime developera, opis aplikacije i screenshote, a tom developeru će morati dati izričitu dozvolu za instaliranje aplikacija. Korisnik će moći koristiti ovu mogućnosti samo u EU i to samo na iPhoneima.

Prednost svega ovoga je to što developeri neće morati plaćati Appleu dio od prodaje aplikacija za aplikacije distribuirane putem web stranica, ali to ne znači da ne moraju platiti ništa. Apple traži tzv. Core Technology Fee od 50 centi za svaku godišnju instalaciju iznad jednog miliona u protekloj godini. Naknade su oslobođene neprofitne organizacije, obrazovne institucije i državna tijela.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.