Mladen Mikijelj

Mijović: Spremni smo za uspostavljanje regionalnih operativnih jedinica za otkrivanje krijumčarenja migranata duž migracione rute

0

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jovana Mijović prisustvovala je sastanku visokih zvaničnika EU -Zapadni Balkan za oblast pravosuđa i unutrašnjih poslova u Briselu. Ona je govorila na temu “Suzbijanje kriminalne infiltracije u legalnu ekonomiju i društvo bez korupcije”. Obraćajući se prisutnima, poručila je da je Crna Gora, kao članica evropske porodice, posvećena izgradnji efikasnog sistema borbe protiv korupcije i kriminala.

“MUP preduzima konkretne aktivnosti na polju suzbijanja korupcije i posvećen je stvaranju ambijenta u kojem će se snaga institucije crpiti iz znanja i integriteta službenika. Snaženjem njihovog integriteta, MUP postaje sinonim za profesionalizam i odlučnost u borbi protiv korupcije i svih oblika kriminaliteta. Želim da istaknem da smo uspješno identifikovali i procesuirali članove organizovanih kriminalnih grupa koji su se infiltrirali u naš bezbjednosni sistem. U prethodnom periodu, podnijeli smo brojne krivične prijave i procesuirali odgovorna lica za visoku korupciju, uključujući policijske službenike, javne funkcionere i carinske službenike”, kazala je Mijović.

Ona je u okviru panela na temu “Jačanje upravljanja migracijama, azilom i granicom” rekla da Crna Gora preduzima kontinuirane napore radi potpune usklađenosti i ispunjavanja preporuka Evropske unije.

„Naši prioriteti su organizovanje zajedničkih operativnih aktivnosti na ugroženim djelovima granice sa međunarodnim partnerima, razmjena informacija, podrška razvoju kapaciteta Uprave policije, priprema za Eurosur mrežu i EURODAC, razvoj sistema elektronskog nadzora državne granice, priprema za Entry-Exit sistem i Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja – ETIAS, te razvoj sistema integrisanog upravljanja granicom i standardizovanog obučavanja službenika granične policije“, saopštila je Mijović.

Napomenula je da u tom dijelu Crnoj Gori izuzetno važnu podršku pružaju pripadnici Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu i pozdravila prijedlog Evropske komisije da se u narednom periodu ojača uloga Europola i međuagencijska saradnja u oblasti borbe protiv krijumčarenja migrantima i trgovine ljudima.

„Spremni smo za uspostavljanje regionalnih operativnih jedinica fokusiranih na otkrivanje krijumčarenja migranata duž migracione rute, naročito jer je u praksi, na primjeru saradnje Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom i Republikom Slovenijom, već dokazano da targetiranje organizovanih kriminalnih grupa koje su aktivno umiješane u krijumčarenje migranata kroz stalnu razmjenu informacija i tijesnu međunarodnu saradnju, dovodi do operativnih rezultata i sprovođenja istraga“, zaključila je Mijović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.