Advokati u SLOBODNOJ ZONI: Tužilaštvo se ne snalazi baš najbolje u SKY materijalu, operativni podatak ne može biti dokaz u postupku!

0

Gosti večerašnje Slobodne zone sa Draženom Živkovićem su advokati Andrijana Razić i Marko Radović. Oni će ove subote govoriti o SKY aplikaciji, neizručenju Binalija Čamgoza kao i o najavljenim izmjenama ZKP-a.

Na početku – o Čamgozu

Radović je govoreći o slučaju Čamgoz kazao da su pojedini politički subjekti pokušali da jedni drugima spočitaju afere.

„Tako su nanijeli štetu našem branjeniku. Usled pritiska javnosti, usled izvještavanja medija i političke priče su nanijeli štetu i nisu ispoštovana jamčena prava. Ne samo da je odluka ministra pravde ad acta, nijedna druga odluka kao što je odluka o protjerivanju o kojoj se priča ne može biti dobra. Odluka Andreja Milovića je donijeta dobro, a oni koji pričaju protiv te odluke pokazuju političku i pravnu neozbiljnost“, kazao je Radović.

Dodaje da je krenula medijska hajka nakon odluke ministra pravde a pojedini političari su se upustili u pozadinu te odluke – ali je u pitanju zakonita odluka.

„Mislim da niko nije uzeo pare niti da ih je Čamgoz davao. Tvrdim da je u pitanju osnovana odluka i nije mogla drugačija uopšte biti donesena. Shvatio sam da se ovim pitanjem bavi i SDT“, kazao je Radović.

FOTO: Binali Čamgoz

 

Advokatica Andrijana Razić je mišljenja da dosta aktera pravosuđa i izvršnoj vlasti ne razumije domaće i strane zakone.

„Ovo kažem jer je dominantan narativ da se radi o političkoj odluci a to nije tačno, odnosno ne mora biti slučaj. I sud može odlučiti o izručenju. Građani moraju znati da se moraju poštovati međunarodni ugovori. U tom kontekstu, nijedna personalno ličnost koja pokriva resor Ministarstva pravde ne može donositi te odluke proizvoljno već mora imati u vidu dokumente koje pominjem, a takođe se mora oslanjati i na odluku suda“, kazala je Razićeva.

Ona tvrdi da ministar pravde ima dvostruke standarde i da pokazuje nesnalaženje.

„Imamo informacije iz javnosti i iz njegovih nastupa – nije principijelan u stavovima. Moguće da će postupiti drugačije. Slažem se da se moraju poštovati Konvencije i Međunarodni ugovori o ljudskim pravima. Pričajući principijelno i na načelnom nivou, za sad mi se ne sviđa pristup funkciji koju pokazuje trenutni ministar pravde koji se tiču postupaka u međunarodnoj pravnoj pomoći“, kazala je Razićeva dodajući da Milović trči ispred rude.

„Tužilaštvo se ne snalazi u SKY materijalu“

Razićeva tvrdi da od pojave SKY-a tužilaštvo pokazuje nesnalažljivost što je najgora kombinacija.

„U tom dijelu smo pričali više puta i već je poznat stav advokature koji se bavimo tom krivičnom materijom. Polako je počelo da se razmotava klupko. Kad me pitate za sposobnost suda, dominantan faktor su kadrovski problemi. Nametnut je narativ da se radi o odugovlačenju a to se pripisuje advokaturi. Više puta sam o tome govorila da je ideja optuženog koji je poslat u pritvor da sjedi tri godine u pritvoru pa ćemo mi da odugovlačimo postupak da bi izašao nakon tri godine“, jasna je ona.

Tvrdi i da je ljudima uništen život pritvorom i to je besmislena teza ko god je gura jer to apsolutno ne može biti.

„Čak i za najteža krivična djela, uzmite praksu suda, statističke podatke, kolika je prosječna izrečena kazna u najtežim predmetima. Imate  samo nekoliko predmeta i presuda i to su isto, zna se koji predmeti i od kakvog značaja, pa su dobili 20 ili 30 godina zatvora. Prosjek ne prolazi 5-6 godina“, podvukla je ona.

FOTO: SKY aplikacija

 

Tvrdi da je sistem sada već duboko u kolapsu i da nećemo moći iz toga da se izvučemo.

„Suđenja kasnila zbog korone, štrajka advokata i odlaska sudija u penziju“

Advokat Radović je govoreći o izmjenama ZKP-a i najavama Andreja Milovića da će ukinuti oslobađanje nakon tri godine svim optuženim za teška krivična djela, advokat tvrdi da se po ovom pitanju ne slaže sa njim, iako se slaže za Čamgoza.

„Ne dovodi ukidanje te odredbe oslobađanju tih lica. Jedno je oslobađanje drugo ukidanje pritvora. Problem je što svi iz laičke javnosti poistovjećuju izlazak iz pritvora sa oslobađanjem. To je odredba koja postoji od 2009. godine a od kad ona postoji do 2020. godine do kada se desio prvi slučaj izlaska, nikada se nije desilo da neki okrivljeni izađe iz pritvora jer su se događale presude“, kazao je advokat.

Radović dodaje da bi se neko sjetio tokom svih ovih godina da to treba uraditi.

„Ne mogu shvatiti ozbiljnog advokata da razmišlja u tom pravcu. To je nemoguće. Ministar je tražio da se od Višeg suda, jer se dominantno radi o predmetima koji su tamo, više reda radi, nego što se upoznao sa predmetima iz izvještaja. Svjedoci ste dešavanja u poslednjih 2-3 godine, a najviše ovih situacija se dogodilo zbog korone, štrajka advokata i odlaska u penziju. Zato kasne presude“, kazao je on.

Govoreći o predsjedniku opštine Budva Milu Božoviću, advokatica Razić tvrdi da su donijete bezbroj Ustavnih odluka gdje se vidi da postoji povreda prava na pravično suđenje.

FOTO: Viši sud

 

„Ne postoji mehanizam da primorate nekoga da ispoštujete odluku Ustavnog suda. Nažalost imamo takve primjere, ali imamo tri stranke u predmetu, advokaturu, tužilaštvo i sud. Neke kolege možda prolongiraju ali isto to može da radi i Tužilaštvo. Ne bih rekla da je to dozvoljeno ali jeste aktuelno. Marko je pomenuo koronu a vjerujte da su tu bile sulude mjere. Okrivljeni ne treba da ubrzavaju postupak. Razmni rokovi postoje da bi se ispoštovala prava okrivljenog jer je on najranjivija strana“, kazala je ona i dodala da su ljudi sjedjeli u pritvoru a da se godinu dana nije održavao glavni pretres.

Dodaje da je umorna od takvih klackalica izvršne i zakonodavne vlasti.

„Ne ulazimo mi personalno. Mi svojim braniocima mislimo da su nevino optuženi ali mi to pričamo sa profesionalne tačke gledišta. To su stvari koje neko namjenski gura“, kazala je ona.

„Europol prestao da dostavlja SKY jer misle da smo neozbiljni“

Polemika između sudstva i Tužilaštva po pitanju je li SKY validan dokaz i dalje traje, tvrdi Razićeva i tvrdi da to ne može biti jedini dokaz.

„Ono što sam i tada rekla, na prvoj informaciji iz SKY-a, tada je ušao u pravosudni sistem. Drugo je pitanje hoće li sud to označiti kao oslobađajući ili presuđujuću presudu. Dosta je predmeta po tom pitanju, neki su odmakli u glavnim pretresima. U nekim drugim predmetima su se donosia rješenja da određene službene zabilješke ne mogu biti uvrštene kao dokaz u postupku“, kazala je ona.

U jednom od tih predmeta se bliži prva odluka, kazala je ona i dodala da se ne žuri sa rukovođenjem tih dokaza.

„Mi još ne znamo na koji način će se to voditi kao dokaz jer su oni tražili da im se dostavi integralni materijal koji se nalazi u digitalnom obliku. Nama se selektivno dostavljaju ti materijali. Mi u međuvremenu pribavljamo neke materijale iz drugih država i sa međunarodnih adresa. Ni francuski istražitelji nemaju SKY integralno i to nije zatvoren krug dokaza. Prema tome, imate više nivoa selektivnosti tog materijala. Ono što možda znate, primirila se javnost, nestale su SKY prepiske za svakodnevno zabavljanje građana. Imate izjave političara da je Europol već odavno zaustavio dostavljanje materijala državnim organima jer su procijenili da smo neozbiljni po pitanju tog materijala“, kazala je ona.

FOTO: Europol

 

„Dejan Knežević jedan od prvih koji je imao pristup živom SKY materijalu; To je operativni podatak a ne dokaz, podatak ne može biti dokaz“

Advokat Marko Radović tvrdi da je od prvog dana u SKY predmetima i da se tu radi o operativnom materijalu a vrijeme potvrđuje da oni što zastupaju tezu da SKY nije dokaz da su u pravu.

„I sudovi bježe od prve odluke. Sticajem okolnosti, nastupamo u predmetu koji je pred presuđenjem i tu je SKY preveden kao dokaz ali odluka u tom predmetu neće biti relevantna. Kasnije se tokom postupka pojavio SKY u čemu ima predmet da je jednom pronađen telefon sa aplikacijom i da je taj sadržaj izuzet nezakonito već je to urađeno na jedan potpuno drugi način a tu postoji rizik kontaminacije“, kazao je Radović.

Dodaje da posle tri godine od kako su počeli ti materijali da se koriste, problem SKY-a vidi iz drugog ugla.

„Taj materijal je izazvao ozbiljnu krizu u crnogorskom pravosuđu. Način na koji Tužilaštvo koristi materijal je neprihvatljiv i doveo je do krize u Višem sudu i kolapsa. Oni su procesuirali ogroman broj predmeta gdje se optužbe baziraju na SKY-ju. Protiv iste kriminalne organizacije je pokrenuto više krivičnih postupaka. Jedan je u fazi glavnog pretresa, drugi u fazi izviđaja… Ja sam upravo tu pokušao slikovito da predstavim da Tužilaštvo u brod koji se nakrivio sipa teret. Tu mislim na pasivno postupanje suda“, kazao je Radović.

Jasan je da i oni vide da taj brod neće doći do cilja, odnosno presude.

„Problem SKY-a će tek izaći na vidjelo a Tužilaštvo neće moći da prihvati taj SKY materijal za koji od početka tvrdim da nije dokaz. Ja taj materijal ne sporim, on je prijavljen kao operativni podatak. Ali on se ne može koristiti kao dokaz nego kao operativni podatak. Ne može operativni podatak postati dokaz. Možda je najbolje Knežević Dejan objasnio suštinu SKY-a jer je on rekao da je on policijski službenik koji je imao pristup živom SKY-ju u realnom vremenu“, kazao je advokat.

Tvrdi da je on potvrdio da se taj SKY materijal ne može tretirati kao dokaz.

„Ako dođe do oslobađajuće presude za ljude koji su sada uhapšeni – vi ste završili sa njima do kraja života“

Govoreći o slučaju Vesne Medenice, a naročito u slučaju brisanja podataka iz njenog telefona, advokatica Razić tvrdi da su to informacije Tužilaštva.

„Više puta sam govorila o temi odlaganja suđenja Vesni Medenici i tu nema nejasnoća. I u tom predmetu ima veliki broj okrivljenih, 1-2 su u pritvoru, ostali se brane sa slobode, a tu su sigurno faktori o kojima su neki pričali. Imate da se ne poklapaju suđenja, neki ne mogu prisustvovati iz svojih razloga. Svaki materijal koji pretenduje da bude dokaz u predmetu – mora postojati jasan put kako je on pribavljen, u kom obliku, i kako je došao do ovog predmeta. Lanac dokaza mora da postoji. Ako imate telefon, to je integralni dokaz“, kazala je advokatica.

 

FOTO: Vesna i Miloš Medenica

 

Tvrdi i da ako je neko bivši predsjednik Vrhovnog suda, to ima određenu težinu, jasna je Razićeva i dodaje da razumije interesovanje javnosti ali da Medenica čija se imena vrte u javnosti trenutno imaju status okrivljenih, ali je situacija da nema nekog ko je više okrivljen ili manje okrivljen.

Na konstataciju voditelja Živkovića da će u predmetu odlučivati sudije koje je upravo Vesna Medenica birala advokatica Razić tvrdi da javnost treba znati da je to jedan od glavnih principa zakonodavstva i da je to pominjala i prilikom hapšenja za SKY.

„Ovako kako sve ide – desiće se ono što smo mi najavljivali. Bilo ko od tih ljudi koji je sad uhapšen, ako donesete oslobađajuću presudu, vi ste sa njima završili do kraja života“, kazala je advokatica.

„Čamgoz nije prijetio Dukaju“

Advokat Marko Radović govoreći o slučaju Binalija Čamgoza i činjenici da je prijetio ministru javne uprave Marašu Dukaju kazao da nije upoznat sa tim a njegov branjenik je saslušan.

„Kategorično je to negirao. Niti zna gospodina Dukaja niti je imao kontakta sa njim. Od države se očekuje da razmotri njegov zahtjev a to je potpuno suludo jer nema dokaza. Da je to osnovano, davno bi on bio procesuiran. Zna se ako ima dokaza na koji se način postupa“, kazao je Radović.

Ministar Maraš Dukaj

 

Advokatica Razić je govoreći o slučaju Tunel kazala da ta afera ima veze sa nekim njenim predmetom koji se vodi pred ODT-om.

„U predmetu koji se vodi pred Višim sudom, u jednim od speicjanih predmeta, dobili smo zvaničnu i formalnu informaciju, a to je pitanje ubistva srpskih državljana Belivuka i Miljkovića a u tom slučaju je i Dejan Knežević. Tu je informaciju plasirao kolega Dado Lekić. Došlo se do zaključka da su neki komadi oružja ukradeni“, kazala je ona.

Iz njenog predmeta zna da su u pitanju samo ta dva pištolja a ne zna je li šta drugo oduzeto.

„Još uvijek nisu provedeni dokazi, niti je bilo vještačenja. Oružja nema. Po meni to znači a to smo tada i rekli da će ta optužba otpasti. U proceduri je ispalo i teško ubistvo u pokušaju koje je bilo kvalifikovano. Ono što su mogle biti pripremne radnje predstavljaju potpunu besmislicu. Sad, sasvim izvjesno je kakva će biti optužnica. Tu ostaje i stvaranje kriminalne organizacije, u svakom slučaju, rezultati afere Tunel već počinju da budu vidljivi“, kazala je Razićeva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.