Dačić u Atini: Regionalna saradnja je jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije

0

Prenosimo vam kompletan govor prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 41. sastanku Saveta ministara država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju koji se održava u Atini.

– Poštovani predsedavajući, Gospodine generalni sekretaru, Vaše ekselencije, Dame i gospodo, Dozvolite da pozdravim sve učesnike ovog cenjenog skupa, a naročito našeg domaćina, njegovu ekselenciju ministra Dendiasa, i zahvalim na odličnoj organizaciji, kako samog sastanka, tako i celokupnog predsedavanja Republike Grčke Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju. Želim ovo posebno da naglasim, imajući u vidu veliki broj otvorenih pitanja kojima se Organizacija bavila u proteklom periodu, što aktuelni momenat karakteriše kao svojevrsno raskršće za dalji rad Organizacije.

Dačić: Histerija u Hrvatskoj zbog dolaska Vučića rezultat opšte antisrpske atmosfere

S tim u vezi, želeo bih da ukažem da je Republika Srbija, kao i do sada, nastojala da bude konstruktivan partner i da podrži i pomogne svaku inicijativu koja bi za cilj imala unapređenje saradnje zemalja šireg crnomorskog regiona okupljenih u ovoj međunarodnoj organizaciji. Na žalost, kao što je svima vama već poznato, značajan deo vremena i resursa iskorišćen je za pitanje interne reforme Organizacije, naročito u segmentu finansiranja, a ne na kreiranje novih projekata i realizaciju postojećih. U tom smislu, Srbija se zalaže da u budućem radu, više vremena posvetimo unapređenju konkretne i opipljive saradnje među državama članicama, uz naravno kontinuirane napore na planu reforme i optimizacije rada.

Ponovio bih ono što predstavnici Republike Srbije konstantno navode u ovom forumu, a to je da ova Organizacija ima izrazit potencijal, kako u ekonomskoj sferi, tako i na planu unapređenja sveukupne saradnje među članicama, te bismo tako trebali i da je koristimo – maksimalno izbegavajući politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima među članicama Organizacije.

Kada je reč o konkretnim oblastima saradnje, za Srbiju su od posebnog interesa oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, te zato najveću pažnju posvećujemo upravo ovim temama. To ne znači da su nam ostale oblasti kojima se Organizacija bavi manje bitne, ali treba imati u vidu da preterano širenje tematike i nagomilavanje broja sastanaka ne doprinose ostvarivanju ciljeva i većini zemalja članica otežavaju angažman u ovoj međunarodnoj organizaciji. Zbog toga, Srbija se uvek zalagala za racionalno planiranje predsedavanja i održavanje sastanaka radnih grupa i drugih tela, samo ukoliko postoji pomak i konkretan napredak u tematici kojom se bave. Na ovaj način, ekspertima iz zemalja članica bi se ostavilo dovoljno prostora da se fokusiraju i maksimalno se uključe u rad i konkretne projekte. Mislimo da je Grčka u velikoj meri uspela da ovaj princip integriše u svoje predsedavanje i na tome smo joj zahvalni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.