Mladen Mikijelj

“Osmanagić” zakočio tender za policijske automobile

0

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova još 15. marta tenderskom dokumentacijom putem operativnog lizinga tražilo nabavku 97 patrolnih automobila za potrebe Uprave policije, kako se i očekivalo taj posao neće ići glatko, jer je zbog žalbe firme “Osmanagić” krajnji rok za okončanje postupka već prolongiran za 15 dana.

Posljednjim izmjenama tenderske dokumentacije, kako to piše na sajtu Crnogorskih javnih nabavki, ukoliko ne bude novih žalbi rok za otvaranje ponude je 9. maj, dok je krajnji rok za donošenje odluke umjesto ranijeg 14. juna pomjeren za 8. jul ove godine.

Pod uslovom da ne bude više žalbi na postupak, ukoliko stignu uredne ponude i u slučaju da niko ne uloži žalbu na pravosnažno rješenje MUP-a, najbolji ponuđač ima rok od 30 do 90 dana da isporuči 97 automobila.

To znači da su i u idealnim uslovima nastavka tenderskog postupka male šanse da do kraja juna, kada ističe posljednji jednogodišnji produženi lizing sa “S leasingom” i “Osmanagićem” za vozila nabavljena 2018. godine, neko uspjeti da isporuči, obilježi natpisom UP, ugradi radio-stanice, GPS sistem i registruje vozila za potrebe policije.

Ukoliko do početka “špica” ljetne sezone neko od ponuđača ne uspije da isporuči tražena vozila, Upravi policije prijeti scenario iz 2021. godine kada su redom parkirali 139 automboila sa policijskim obilježjima, jer je istekao trogodišnji lizing…

Zbog toga su MUP/UP godinama bili prinuđeni da uz novčanu nadoknadu produžavaju najam izraubovanih vozila, koji su za šest godina korišćenja prešli pozamašnu kilometražu.

MUP je tenderskom dokumentacijom tražio nabavku 75 patrolnih vozila M1 kategorije sa obavezom povraćaja automobila davaocu lizinga nakon isplate svih rata u vrijednosti naknade 1.867.500 evra bez PDV-a.

Drugom stavkom tražena je nabavka 22 patrolna vozila M1G kategorije, za čije korišćenje je predviđeno plaćanje naknade lizinga od 611.838,84 evra.

Međutim, već na početku postupka, firma “Osmanagić” uložila je žalbu, koju je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki uvažila zbog “pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i povrede pravila postupka za partiju 1”.

Advokat Goran Rodić, koji zastupa firmu “Osmanagić Co”, uložio je žalbu zbog pojašnjenja MUP-a, a koje su dali na pitanje firme “Rokšped Auto-centar” da im objasne šta znače oznake MIG i M1 iz dvije tenderske partije.

“Odredbom člana 95 stav 3 ZJN propisano je da pojašnjenjem tenderske dokumentacije ne smiju da se vrše izmjene ili dopune tenderske dokumentacije. Međutim, nasuprot odredbi člana 95 stav 3 ZJN, naručilac je pojašnjenjem tenderske dokumentacije broj 1 od 21. 3. 2024. izmijenio tendersku dokumentaciju u dijelu bitnih karakteristika predmeta nabavke u odnosu na kategoriju vozila M1”, piše u rješenju Komisije.

MUP je u odgovoru na žalbu dostavio Komisiji za zaštitu prava spise predmetne javne nabavke i tvrdio da je neosnovana…

“Žalba je podnijeta radi odugovlačenja postupka, a sve u cilju prolongiranja rokova za nabavku patrolnih vozila”, tvrdio je MUP.

Tenderska Komisija MUP-a navela je da su tendersku dokumentaciju sačinili u “u skladu sa svojim potrebama”, te da nijesu izvršili izmjenu tenderske dokumentacije već samo dali pojašnjenje…

Sudeći prema ranijim tenderskim postupcima za nabavku vozila za potrebe UP teško da će i ovaj postupak proći bez novih žalbi i odlaganja…

Ukoliko se i ovaj tender ne okonča kako su planirali, MUP će morati da traži dodatni novac od Vlade kako bi se napravio novi ugovor sa postojećom firmom, koja bi eventualno odobrila produženje korišćenja patrolnih vozila.

I takva opcija je pod znakom pitanja jer je pitanje koliko im je isplativo da održavaju i servisiraju poprilično istrošene automobile.

Kriminalističkoj policiji prijeti da od početka jula ove godine na zadatke i borbu protiv mafije ide bez službenih automobila.

Takav scenario se u ovom trenutku teško može izbjeći jer tender MUP-a za produženje lizinga za polovna vozila još nije raspisan.

A ako se uzme u obzir da je krajnji rok do kraja juna moguće da je već kasno da dvije firme, preko kojih su 2018. godine kupljena auta za kriminalistiku, prihvate da sklope novi ugovor za operativni lizing…

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog izmjene Zakona o javnim nabavkama bilo je dužno da objavi teder samo za patrolna vozila, koja će koristiti službenici Sektora opšte nadležnosti, što su oni i uradili, a oko toga im se ni MUP nije obraćao.

Izmjenama Zakona, za objavljivanje tendera za nabavku automobila za potrebe kriminalistike policije zadužena je Uprava za katastar i državnu imovinu, ali oni do sada takav postupak nijesu pokretali.

Pitanje je ko je sve u lancu zaboravio da traži novac za tu namjenu, te ko je propustio da na vrijeme raspiše tenderski postupak…

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.