Na marginama Samita u Pragu: Razgovarali lideri Turske, Azerbejdžana i Jermenije!

0

Lideri Turske, Jermenije i Azerbejdžana neformalno su danas razgovarali prije početka evropskog samita u Pragu, što je prvi put od prošlogodišnjeg pokušaja da poprave odnose nakon decenija animoziteta koji vlada između ovih zemalja, prenijel  su turski mediji.

Agencija Anadolija je izvijestila da je predsjedniik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim.

Navodi se da su u januaru Turska i Jermenija održale prvu rundu pregovora nakon više od deset godina, opisujući ih kao pozitivne i konstruktivne, podižući izglede za obnavljanje veza i ponovno otvaranje granica.

Ističe se da Ankara nije imala diplomatske ili ekonomske veze sa Jermenijom još od 1990-ih, a najnovija inicijativa bila je prvi pokušaj obnavljanja međusobnih odnosa od mirovnog sporazuma iz 2009. godine koji nikada nije ratifikovan, prenio je Rojters.

Podsjeća se da su se tenzije rasplamsale tokom rata oko teritorije Nagorno-Karabah 2020. godine, a Turska je optužila etničke jermenske snage da su okupirale zemlju koja pripada Azerbejdžanu, ali je kasnije pozvala obije strane na približavanje jer nastoji da proširi svoj regionalni uticaj.

Turska i Jermenija se prije svega sukobljavaju oko 1,5 miliona ljudi za koje Jermenija kaže da ih je 1915. godine ubilo Osmansko carstvo, prethodnik moderne Turske, što za Jerevan predstavlja genocid.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava broj stradalih i poriče da je to bilo sistematsko ubijanje ili da predstavlja genocid.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.