Mladen Mikijelj

Dugin u intervjuu Karlsonu: Liberalizam će prerasti u totalitarizam

0

Američki novinar Taker Karlson objavio je 20-minutni intervju sa istaknutim ruskim filozofom i političkim komentatorom Aleksandrom Duginom, za kojeg zapadni mediji kažu da je „Putinov mozak“, zbog navodnog uticaja koji ima na predsjednika Vladimira Putina i rusku elitu.

Tokom razgovora sa Karlsonom, Dugin je tvrdio da liberalna ideologija, koja je postala de fakto neosporna na Zapadu od raspada Sovjetskog Saveza, dovodi do propasti koncepta porodice.

„Porodica se uništava u korist ovog individualizma“, rekao je on, dodajući da će prirodni napredak liberalizma dovesti do „napuštanja ljudskog identiteta“.

„Sledeća faza: novi liberalizam. Sada se ne radi o vladavini većine, već o vladavini manjina. Ne radi se o individualnoj slobodi, već o budnosti“, rekao je Dugin. „To nije demokratija. To je totalitarizam“, objasnio je filozof i istakao da Putin pruža otpor globalnoj progresivnoj agendi i novom liberalizmu.

Dugin navodi da je jedan od razloga za rusofobiju na Zapadu to što Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin brane tradicionalne vrednosti.

„Putin je tradicionalistički lider. Čim je došao na vlast počeo je da istiskuje globalni uticaj iz Rusije. Počeo je da pruža otpor globalnoj progresivnoj agendi. Ruski lider se zalaže za obnovu tradicionalnih vrijednosti, državnog suvereniteta, tradicionalne porodice, a insistira i na specifičnosti ‘ruske civilizacije’ kao posebnog regiona svijeta“, naglasio je Dugin.

Vatreni kritičar Zapada i spoljnopolitički „jastreb“, Dugin podržava vojnu operaciju u Ukrajini i smatra da nezavisna ukrajinska država „ne bi trebalo da postoji“.

Karlson je Dugina nazvao „najpoznatijim“ političkim filozofom u Rusiji, čiju ćerku je „ubila ukrajinska vlada“, predstavio ga kao čoveka „koji piše o velikim idejama“, tvrdeći da je njegove knjige „zabranila Bajdenova administracija“ u SAD.

„Ne možete ih kupiti na Amazonu“, rekao je on.

Njegova ćerka Darja je 2022. godine ubijena u eksploziji bombe u automobilu, a ruske vlasti veruju da su napad organizovali ukrajinski agenti. Nekoliko američkih medija kasnije je citiralo neimenovane američke obavještajne zvaničnike koji su rekli da Vašington vjeruje da su ukrajinske vlasti zaista bile umiješane u atentat.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.