Stankovićeva trilema – ko će predvoditi napad na derbiju?

0

Pravilo o bonus igračima u dobroj meri je suzilo manevarski prostor Dejanu Stankoviću prilikom sastavljanja tima za 164. večiti derbi, pa je stoga ostala praktično samo jedna dilema po pitanju startne postave aktuelnog šampiona, a ona se tiče pozicije samog špica napada. Tu bi Stanković možda mogao mogao da servira i najveće iznenađenje Aleksandru Stanojeviću.

Prostor za ostale „kombinacije“ unutar ekipe smanjila je izvesna odluka da poziciju zadnjeg veznog igrača zauzme Seku Sanogo. Snažni vezista sa Obale Slonovače mnogo puta dosad je pokazao, a protiv Milana na San Siru definitivno i potvrdio, da je njegov značaj u velikim utakmicama nemerljiv. Sa druge strane, u večitom derbiju se, kao i uvek, očekuje veliki broj žestokih duela na sredini terena, pa je jasno da bi Zvezda bez Sanoga bila drastično oslabljena u toj borbi.

Sa Sanogom u startnoj postavi, ostaju zatvorena i ostala mesta u manevru. Prvi bonus igrač Veljko Nikolić će sa njim u tandem na sredini terena, dok će Željko Gavrić kao drugi bonus na krilnu poziciju. Preostala dva mesta u manevru rezervisana su za dvojicu možda i najboljih igrača ovog tima Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija.

Dakle, ostalo je samo da se vidi ko će u sam špic napada, s obzirom da za jednu poziciju konkurišu Dijego FalčineliMilan Pavkov i Mohamed el Fardu Ben. Da se nalazimo u jesenjem delu sezone, ovde verovatno ne bi postojala ni najmanja dilema, to mesto bi bilo garantovano za Italijana, ovako i te kako ima prostora za rokade.

Falčineli ovog proleća nikako nije uspeo da uhvati željeni ritam, u čemu su ogromnu ulogu igrali i problemi sa korona virusom. Prve pogotke postigao je tek sad protiv IMT-a i Napretka, čime je nagovestio povratak u pravu formu, ali je jasno da je ona daleko od vrhunca. Ipak, Stanković ima ogromno poverenje u njega i činjenica je da Falčineli, bez obzira na golove, ima ogroman značaj za kompletnu ekipu. Perfektno oseća igru, konstatno učestvuje u akcijama odigravanjem povratnih lotpi i dobrim otvaranjem, pa je njegov stil ujedno i njegov najjači adut i u ovom derbiju.

Sa druge strane, Milan Pavkov je neko ko je golgeterski eksplodirao upravo ovog proleća. Golgeter iz Begeča je dao pet golova u Superligi i zatresao mrežu Milanu na Marakani. Radi se o napadaču kojeg posebno motivišu veliki evropski mečevi, ali i Partizan, s obzirom da je postigao četiri gola u karijeri protiv Parnog valjka, od čega tri u dresu Radničkog iz Niša. Da je u pravoj formi pokazao je i u Kruševcu, gde je praktično odmah po ulasku na teren zatresao mrežu Čarapana.

El Fardu Ben je taj koji je će zbog bonusa morati da se odrekne svoje prirodne pozicije, ali bi možda upravo on mogao da predstavlja to veliko Stankovićevo iznenađenje u 164. večitom derbiju. Napadač sa Komora nema izraženu igru leđima kao Falčineli i Pavkov, ali se od dvojice klasičnih golgetera crveno-belih bolje snalazi u „pet metara“ i u stanju je da u svakom trenutku nasamari protivnika u petercu. Ipak, El Fardu Ben bi mogao da predstavlja prevagu u derbiju i ukoliko se na terenu pojavi u drugom poluvremenu i utiče na promenu ritma utakmice.

Treba imati na umu da je Ben zajedno sa Ivanićem i Kataijem najefilkasniji igrač ovog tima sa 15 postignutih golova. Dijego Falčineli ih je postigao 11, ali čak devet jesenas, dok je Pavkov dao osam, ali od toga čega šest na proleće. Dakle, svako ima svoje snažne adute u ovoj borbi za mesto u timu, pa Stankoviću neće biti lako da napravi prelomnu odluku.

(Mozzartsport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.