Đirona šokirala i Barsu

0

Posljednjih 20 sezona u španskoj Primeri uglavnom smo gledali ratove Real Madrida i Barselone za španski fudbalski tron. Doduše, dva puta su prvi kroz cilj uspjeli da prođu i fudbaleri Atletiko Madrida, a Pirinejsko poluostrvo posljednji put svjedočilo je lijepoj priči u sezoni 2003/04 kada je Valensija, mada tada šesti put u istoriji, pokorila španski šampionat. Za nešto šokantno morali bi da idemo još tri godine unazad, do 2000. kada je Deportivo iz La Korunje, odnosno Roj Makaji i družina uspjeli da donesu klubu iz Galicije prvu i, do sada jedinu titulu u klupskoj istoriji.

A, ove takmičarske godine partibrejker koji pravi rusvaj gigantima španskog fudbala zove se Đirona! Na zatvaranju 16. kola Primere mali klub iz Katalonije razbio je Barselonu 2:4 na olimpijskom Monžuiku i preuzeo vrh tabele! Zvuči nestvarno podatak da u Španiji postoji tim koji u ovoj fazi prvenstva ima više bodova, ali i postignutih golova od Barse i Reala! Da li je večerašnja pobjeda nad aktuelnim šampionom poruka da su Stuani i drugovi spremni do kraja da se bore za prvo mjesto? Po stavu, karakteru, načinu igre, svakako i kvalitetu, Đirona je večeras u srcu Katalonije dokazala da nije slučajno u vrhu tabele.

Već u 12. minutu radila je ukrajinska veza. Brazilac Kouto je lansirao Cigankova koji je pronašao zemljaka Dovbika, a snažni napadač koji je stigao iz Dnjepra rutinski pogodio praznu mrežu.

Počeli su domaći navijači da grickaju nokte, ali se ubrzo smirili i pomislili da će se sve vratiti očekivanim tokom kada je Levandovski izjednačio nakon dobro izvedenog kornera Rafinje u 19. minutu

Meč na Monžuiku bio je duel spuštenih gardova. Barselona je napadala bukvalno sa svih deset fudbalera i ostavljala svemirske crne rupe u odbrani kroz koje su hitronogi ofanzivni bekovi Đirone jurili poput tornada. Kod prvog gola učestvovao je desni spoljni igrač gostiju Kouto, a kod drugog sve je odradio ljevi bek – Migel Gutijerez. Prošetao se kroz nezainteresovane defanzivce Barse i snažnim udarcem zakucao loptu u mrežu za 2:1.

Krenula je Barselona u drugom poluvremenu na sve ili ništa, promašivali su De Jong, dva puta Gundoan, zatim i Levandovski, ali sa druge strane ne i rezervista Valeri kojem i nije bilo teško da situaciju pretvori u gol kada mu je sve servirao iskusni Stuani koji je u vazdušnoj igri otresao Arauha i fenomenalno amortizovao loptu pomenutom strijelcu za 3:1.

Vratila se nada navijačima Barse u 91. minutu kada se Gundoan odlično zagradio i pogodio za 3:2, ostalo je još četiri minuta da se igra, ali je Stuani nakon asistencija zaslužio da se upiše u strijelce i postavi konačnih 2:4.

Fantastična četa koju predvodi 48-godišnji Mićel igra sa ogromnim samopouzdanjem i prijeti da postane španski Lester! U slučaju titule, bilo bi to još veće čudo od onoga koje su napravile Lisice, znajući da Đirona igra tek petu sezonu u eliti španskog fudbala.

REZULTATI

Petak

Hetafe – Valensija 1:0 (0:0)

Majoral 87

Subota

Alaves – Las Palmas 0:1 (0:1)

Rodriges 31

Betis – Real Madrid 1:1 (0:0)

Ruibal 66 – Belingem 53

Viljareal – Real Sosijedad 0:3 (0:3)

Merino 38, Zubimendi 41, Kubo 45+4

Majorka – Sevilja 1:0 (1:0)

Larin 11

Nedelja

Atletiko Madrid – Almerija 2:1 (2:0)

Morata 17, Korea 22 – Leo Baptistao 62

Granada – Atletik Bilbao (prekinuto kod 0:1)

Kadiz – Osasuna 1:1 (1:0)

Marti 19 – Budimir 70.p

Barselona – Đirona 2:4 (1:2)

Levandovski 19, Gindoan 90+2 – Dovbik 12, Gutieres 40, Valeri 80, Stuani 90+5

Ponedjeljak

21: Rajo Valjekano – Selta

http://

Standings provided by Sofascore

(lobsport.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.