Vlast mijenja ljude: Spajić prozivao DPS zašto kriju bankovne račune, a sad ih i on sakrio! (FOTO)

2

Da vlast čudno djeluje na ljude do sad smo se uvjerili mnogo puta. Ipak, najsvježiji primjer nam je predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić,

Iako je nekad prozivao funkcionere DPS-a da ne daju uvid u svoje bankovne račune sada, kada je on postao vlast, radi isto što i oni.

Naime, Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) saglasnost za uvid u bankovne račune nije dalo 3.960 funkcionera, od 7.041 koliko ih, po poslednjim podacima, ima u Crnoj Gori.

Među najistaknutijim koji su odbili da javnost ima uvid u stanje na njihovim bankovnim računima su predsjednik države Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i devet članova Vlade: ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ministar finansija Novica Vuković, ministar javne uprave Maraš Dukaj, ministar odbrane Dragan Krapović, ministar pravde Andrej Milović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i ministar zdravlja Vojislav Šumun.

S druge strane, pored predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrije Mandića, koji dao je da saglasnost da mu ASK kontroliše bankovne račune, isto su uradili i: potpredsjednici Vlade Aleksa Bečić, Momo Koprivica i Srđan Pavićević, ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, ministar energetike i rudarstva Saša Mujević, ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, ministar pomorstva i saobraćaja Filip Radulović, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Kako su kazali iz ASK-a, do kraja septembra 2023. godine evidentiran je ukupno 7.041 predati redovni godišnji izvještaj o prihodima i imovini.

„U zakonom propisanom roku do 31. marta 2022. godine dostavljeno je 6.711 izvještaja. Agencija je pokrenula prekršajne postupke protiv svih obveznika koji nijesu u roku podnijeli redovni godišnji izvještaj. Od ukupnog broja pristiglih redovnih godišnjih izvještaju, saglasnost za pristup računima bankarskih institucija data je u 3.081 izvještaju (43,76 odsto)”, saopštili su iz ASK.

Izvještaji ASK pokazuju da je svake godine sve manji procenat funkcionera koji su spremni da dozvole kontrolu svojih bankovnih računa.

Tako je prošle godine u našoj državi bilo 6.348 javnih funkcionera i državnih službenika, koji imaju obavezu Agenciji da dostave izvještaj o imovini i prihodima, a kada je u pitanju pristup računima kod poslovnih banaka i drugih finansijskih institucija – saglasnost za pristup računima data je u ukupno 47,2 odsto izvještaja, odnosno u 2.848.

2 Comments
  1. Q komentariše

    Spajić je takav kakav je univezalni lopov i prevarant i nista ga nije promijenilo.On je ovdje da uzme proviziju i nista drugoga ne zanima osim da to uzimanje duže traje.

  2. Lovćen komentariše

    „Pośa“? Spajić piše na crnogorskom jeziku, koji se više od bilo kojeg drugog jezika pridržava osnovnog principa Vukove reforme: „piši onako kako govoriš“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.